POLJOPRIVREDNICE KOLUBARSKOG OKRUGA ISTRAJNE NA PUTU OSNAŽIVANJA

Sinoć je u Mionici održana Skupština Udruženja Poljoprivrednica Kolubarskog okruga, koje je u Lajkovcu osnovano kroz projekat Ženskog udruženja kolubarskog okruga. Naime, opština Lajkovac je u startu prva  pokazala razumevanje i pružila punu podršku ideji i aktuelnom važnom projektu poljoprivrednica regiona.

Održavanje skupštine poljoprivrednice su iskoristile i da proslave mesec dana uspešnog poslovanja platforme ŽUKO, kroz koju prodaju svoje proizvode, a koja je za mesec dana ostvarila više od pola miliona dinara prihoda.

Projekat jačanja poljoprivrednica Kolubarskog okruga, koji je trebao da se završi krajem jula, najavljeno je sinoć u Mionici, biće nastavljen do februara 2021. godine, zahvaljujući tome što je od strane UN Women-a prepoznat kao važan za ekonomsko jačanje žena sa sela.

Umesto prvobitno planiranih pet, do kraja juna biće dodeljeno šest mini grantova poljoprivrednicama za nabavku opreme, a u nastavku realizacije projekta poljoprivrednicama će biti dodeljeno još pet mini grantova do kraja februara naredne godine. Poljoprivrednicama je urgentno nephodno dostavno vozilo za potrebe dostave proizvoda do krajnjih kupaca, kao i podrška za rad poljoprivrednica i kreiranje stabilne strukture novog udruženja koje će obezbediti održivost platforme i zaradu ženama u poljoprivredi.

Jelena Ružić, koordinatorka projekta, rezimirajući rad skupštine i aktuelnosti vezane za poljoprivrednice kolubarskog okruga, u izjavi za portal LAJKOVAC NA DLANU najavila je i nekoliko novina:

“Na skupštini su donete odluke o formiranju novog rukovodstva, tako da će u narednom mandatu poljoprivrednice voditi Nadežda Milovanović, dok će za organizacioni deo platforme biti radno angažovana osoba. Ujedno najavljujemo da ćemo u narednom periodu raspisati konkurs za prijem u radni odnos osobe koja će biti angažovana na tim poslovima.

Ono što će biti ključne aktivnosti ŽUKO i Udruženja poljoprivrednica u narednom periodu je traženje donatora za obezbeđivanje dostavnog vozila za potrebe dostave poljoprivrednih proizvoda do krajnjih kupaca, zatim održavanje sastanaka sa opštinama radi dobijanja podrške za rad poljoprivrednica, kao i kreiranje stabilne strukture novog udruženja koje će obezbediti održivost platforme i zaradu ženama u poljoprivredi.

Sinoć sam u Mionici saopštila, da će umesto kroz projekat pet planiranih, biti do kraja juna dodeljeno šest mini grantova ženama uključenim u realizaciju projekta, kao i da će u nastavku realizacije projekta do februara meseca još pet poljoprivrednica biti podržano mini grantovima za nabavku opreme.”

Ženama se nakon održavanja skupštine na proslavi pridružio i predsednik opštine Mionica, Boban Janković, koji je naglasio da je i opština Mionica vrlo otvorena za saradnju i pružanje podrške radu udruženja.

Uz napomenu da su žene oslonac društva, predsednik opštine Mionica Boban Janković je ovim lepim povodom rekao: “Velika mi ja čast i zadovoljstvo što su me preduzetnice našeg regiona pozvale da im se pridružim na njihovom jučerašnjem skupu. Žena je stub porodice, vredna i hrabra, uvek brižna, odana svojoj porodici i zajednici.”

Već danas, u cilju unapređenja rezultata rada efektnijim kreiranjem platforme , profesionalni fotograf slikao je proizvode poljoprivrednica kolubarskog okruga, radi se dodatno na slikama, kao i na kreiranju sistema opisa proizvoda, kako bi rad žena bio što bolje prezentovan i tako lakše i brže našao put do kupca. Krajnji cilj je svakako, da rad žena na selu bude vidljiv, da za svoj rad budu plaćene i na taj način ekonomski osnažene.

Related posts