POSLEDNJA PRIPREMNA SEDNICA VEĆA PRED MAJSKO ZASEDANJE SKUPŠTINE

Sve je spremno za majsko zasedanje lokalnog parlamenta u Lajkovcu, poslednje u ovom sazivu, zakazano za utorak 26. maj u 9 časova, koje će se održati u bioskopskoj sali Kulturnog centra “Hadži Ruvim”.

Poslednja u nizu pripremnih sednica Opštinskog veća, 117. po redu, sadržala je 14 tačaka dnevnog reda.
Veće je usvojilo Izveštaj Zajedničkog Centra za socijalni rad “Solidarnost” za opštine Ljig, Lajkovaci Mionice za prošlu godinu i dalo zeleno svetko ovogodišnjem Programu rada ovog zajedničkog centra, koji pokriva tri vrlo razuđene opštine. Pored svih već ustaljenih konstatacija na ovu temu, još jednom se moglo čuti, da Lajkovac nije odustao od konstruktivne ideje o formiranju samostalnog Centra za socijalni rad, za čim postoji relna potreba i čija realizacija bi imala višestruke efekte.

Razmotren je i usvojen predlog o opravdanosti dodele takozvane pomoći male vrednosti (de minimis), za stručno osposobljavanje pripravnika. Kako je u ulozi izvestioca rekla Ljubica Novaković, rukovodilac resornog odeljenja, u ovu svrhu izdvojeno je iz opštinskog budžeta 2,3 miliona dinara, a ovim sredstvima će po realizovanom Javnom pozivu za stručno osposobljvanje pripravnika, od jula u opštini Lajkovac biti angažovano pet pripravnika.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, pored odluka koje se tiču funkcionisanja Centra za socijalni rad, argumentovanih i realnih razkoga za formiranje samostalnog opštinskog centra i predstojećem angažovanju pripravnika u opštini, u izjavi za medije datoj nakon sednice Veća govorio je i o realizaciji prošlogodišnjeg Programa korišćenja sredstava od novčanih kazni za prekršaje i privrednih prestupa predviđenih propisima o bezbednosti saobraćaja : ” Od utrošenih oko 9,5 miliona dinara ovih sredstava, 600 000 dinara izdvojeno je za podelu 77 autosedišta, a u toku je i konkurs za podelu autosedišta za ovu godina koji traje do 6. juna. Od ovih sredstava finansirano je u prošloj godini postavljanje osam ležećih policajaca, dva saobraćajna ogledala, kao i nastavak izgradnje pešačke staze u Rubribrezi. Prošle godine urađen je elaborat za video nadzor za naseljeno mesto Lajkovac, postavljeno je šest treptača, nabavljena je vertikalna i horizontalna signalizacija, zaštitna ograda u Jabu;ju, postavljena su četiri autobuska stajališta, dva u Jabučju, dva u Nepričavi. Blizu tri miliona izdvojeno za održavanje kolovozne konstrukcije i 500 hiljada dinara za opremanje saobraćajne policije.”

Predsednik ŽIvković je i ovoga puta podvukao značaj izrade Elaborata o video nadzoru na području lajkovačke opštine, naglašavajući da bi bilo dragoceno da video nadzorom budu pokrivene bar ključne javne površine.

Usvojen je i Izveštaj o korišćenju sredstava ostvarenih prodajom imovine u postupku privatizacije u godini (reč je o prodaji zemljišta), a na ovaj način ostvarena sredstva u iznosu od nepinih 1,1 milion dinara opredeljena su i kompletno utrošena za konačni završetak amfiteatra lajkovačke osnovne škole i put za Pavloviće u Bajevcu.

Veće je na ovoj sednici razmotrilo i jedan paket zahtevea i žalbi građana vezan za pojedinačna socijalna davanja.

Predsednica lokalnog parlamenta dr Jovanka Gomilanović zakazala je za 26. maja 35. sednicu Skupštine opštine Lajkovac.

Related posts