LAJKOVAČKI SOCIJALISTI OBELEŽILI DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

 

Polaganjem venaca na spomen ploču palim borcima ispred škole u Nepričavi, socijalisti Lajkovca su odali počast žrtvama borbe protiv fašizma.

Vence su položili predsednik OO SPS Lajkovac Jagoš Lončar i Nenad Petrović član IO OO SPS Lajkovac,  potomak Miladina Petrovića iz Nepričave. Polaganju venaca prisustvovao je i jedan broj socijalista OO SPS Lajkovac.

Posebna priča zabeležena tokom borbi za oslobođenje Beograda je podvig mladog Miladina Petrovića, koji je, u noći 19. oktobra 1944. godine istakao zastavu slobode na prestoničkoj Palati “Albanija”. Ranjen je dok je podizao zastavu na vrh palate, a dva meseca kasnije poginuo je na Sremskom frontu.

“Dan pobede 9. maj je dan jedinstva, jedinstva u borbi protiv fašizma. Dan pobede je i dan heroja i svih onih koji su dali život za slobodu, pravdu i mir. Zadatak nam je da se sećamo i da odgovorimo na sve izazove koji mogu podići duhove prošlosti i narušiti mir koji su naši preci u borbi protiv fašizma i za slobodu izvojevali. Da se ne zaboravi!” – podsećaju socijalisti Lajkovca.

Related posts