BLIZU 3 000 VAUČERA OD PO 2 500 DINARA NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA LAJKOVAČKE OPŠTINE

Opština Lajkovac izdvojila je iz budžeta blizu sedam miliona dinara za pomoć svojim najugroženijim sugrađanima. Odlukom Štaba za vanredne situacije, vrednosni vaučeri u iznosu od po 2 500 dinara namenjeni su svim građanima sa područja lajkovačke opštine čija su mesečna primanja, odnosno penzije ispod 30 000 dinara i nezaposlenim licima. Baza podataka je PIO Fond i evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje, tako da pojedinačnog prijavljivanja građana neće biti, jer za tim nema potrebe. Na spisku za vaučere naći će se blizu 3 000 građana opštine Lajkovac. Podela vaučera građanima biće izvršena naredne sedmice, od 11. do 15. maja, po svim mesnim zajenicama na području lajkovačke opštine. O terminima raspodele vaučera građani će biti blagovrenmeno obavešteni. Građanima koji budu sprečeni da ih lično preuzmu, vaučeri će biti dostavljeni na kućnu adresu. Svoje vaučere u lokalnim trgovinama građani će moći da realizu tokom narednih mesec dana.

Odluka štaba o ovakvom vidu pomoći doneta je u pravom momentu, na samom iskraju vanrednog stanja, kada je pomoć zapravo i najpotrebnija. Ovaj vid pomoći je koncipiran tako, da će to istovremeno biti i dragocena pomoć i lokalnoj privredi, koja je takođe pogođena vanrednim stanjem i kojoj će realizacija ove ideje takođe značiti.

Za razliku od ostalih lokalnih samouprava, koje su se odlučivale mahom za pakete pomoći, opština Lajkovac se odlučila za varijantu novčanih vaučera, koji će pomoći istovremeno i najugroženijim građanima i lokalnoj privredi.

Naime, upućen je najpre Javni poziv svim vlasnicima trgovinskih radnji na području lajkovačke opštine, koji su spremni da se preko njihovih radnji realizuju vaučere. Javnom pozivu se odazvalo osam trgovinskih radnji, čije je prebivalište na području opštine Lajkovac, što je i bio ključni uslov: STR BOX Đorđa Vićentijevića sa tri radnje u Lajkovcu, STR Milićević sa dve radnje u Lajkovcu i radnjama u Slovcu i Pepeljevcu, STR Božinovski, Radmila Anđelković Lajkovac, STR STEFI Rajka Stefanovića Lajkovac, Zdrava hrana JOVANA porodice Nenadović u Lajkovcu, STR PANTELIĆ Bajevac i STR Zorana Žujović u Vračeviću. Zanimljivo je da se javnom pozivu lokalne samouprave za realizaciju vaučera nije odazvala ni jedna trgovina iz Jabučja, pa će meštani Jabučja svoje vaučere motati da realizuju u Lajkovcu.

Lokalna samouprava je, nakon realizacije Javnog poziva, krajem ove sedmice u Gradskoj kući organizovala sastanak sa vlasnicima lokalnih trgovina, koji su izrazili spremnost da se preko njihovih radnji realizuju vaučeri.

Vlasnici lokalnih trgovinskih radnji su načelno izrazili veliku zahvalnost i svi su rekli da su prijatno iznenađeni ovim gestom lokalne samouprave, koji će bitno pomoći i njima u ovom za sve kritičnom periodu u funkcionisanju i poslovanju.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je ovom prilikom naglasio, da je ideja upravo bila da se pomogne najugroženijim sugrađanima, a istovremeno da se pomogne i privrednim subjektima koji žive i rade na teritoriji lajkovačke opštine. Dakle, blizu sedam miliona dinara iz opštinskog budžeta dobro će doći i građanima i privrednim subjektima koji porez plaćaju upravo ovde u lajkovačkoj opštini.

U ime vlasnika lokalnih trgovinskih radnji, medijima se obratio Đorđe Vićentijević, koji je vidno zadovoljan optimistično izrazio nadu da za lokalnu privredu dolaze bolji dani, jer se nešto konačno promenilo u odnosu lokalne samouprave i njenoj brizi za lokalne privredne subjekte. Vićentijević je primetio i da je korona virus očigledno doneo i neke pozitivne stvari, što pokazuje i opvaj primer, napominjući da pozitivne promene koje su se dogodile treba da rezultiraju takvim odnosima i funkcionisanjem ekonomije u državi i na lokalu, da radeći zajedno svi postignemo više i time obezbedimo budučnost za našu decu.

Na zajedničkom sastanku predstavnika lokalne samouprave i vlasnika lokalnih trgovinskih radnji rezimirano je i da je snabdevenost u vreme vanredne situacija u lajkovačkoj opštini bila dobra i primećeno je da je upravo u tim okolnosrima naglašen značaj malih lokalnih trgovina, koje su ostvarile višestruke efekte i doprinele i očuvanju stabilnosti cena i kontinuitetu u snabdevanju građana.

I predsednik opštine Živković i privrednik i poljoprivrednik Vićentijević su se složili u konstataciji da iz ove situacije sa pandemijom korona virusa svi možemo izvući neke pouke, koje nas mogu oplemeniti i doprineti boljem funkcionisanju na ličnom i profesionalnom planu, jer nas je trenutak u kome je sve stalo sigurno sve naterao na razmišljanje i promene, na solidarnost i zajedništvo.

Related posts