INSTRUKCIJE ZA RAD UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

 

Štab za vanredne situacije opštine Lajkovac obaveštava građane da od 04.05.2020. godine počinju sa radom restorani, kafane i kafići. Stim u vezi Štab je doneo niz mera i preporukam, kako za ugostitelje tako i za goste,  u cilju sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti COVID-19.

PRAVILA ZA GOSTE:

1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo-barijeru na ulazu u objekat (može da bude vlažna ili suva)

2. Za gosta na uluza mora biti postavnjeno dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola (gel ili ručna prskalica)

3. U zatvorenom prostoru na jednog gosta mora da bude 3,5 m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na jednog gosta 2,5 m2 i jedno sedeće mesto (do sada je po Zakonu na jednog gosta 1,5 m2)

4. Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola (gel ili ručna prskalica).

5. U toaletima za goste poželjno je da stoje beskontaktni dozeri i ubrus.

6. Gosti ne moraju da imaju maske i rukavice jer piju piće ili konzumiraju hranu, a dezinfikovali su se pri ulasku u objekat.

 

PRAVILA ZA UGOSTITELJSKE RADNIKE:

1. Ugostiteljski objekti moraju imati postavljenu dezo-barijeru (može da bude vlažna ili suva) na personalnom ulazu, na ulazu u proizvodni deo i na ulazu u uslužni deo.

2. Dobavljači pri isporuci obavezno moraju da prođu osnovnu dezinfekciju (obuće i ruku) sredstvima na bazi alkohola.

3. Ugostitelji su obavezni da robu koju prime dezinfikuju (isprskaju ručnom prskalicom sredstvom na bazi alkohola), zatim izvade iz transportnog pakovanja (to pakovanje odmah odlože u kantu za otpad), i robu dezinfikiju i pravilno skladište.

4. Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

5. Higijenu obuće vršiti sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola u servisnom delu.

6. Radnici u servisnom i proizvodnom delu su u obavezi da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste. Obavezno je svakodnevno nošenje nove uniforme (oprane na 90 stepeni i ispeglane peglom ili vodenom parom).

ŠTAB ZA VS OPŠTINE LAJKOVAC

Related posts