MEĐUNARODNI DAN BABICA

Međunarodni Dan babica 5. maj, u Srbiji obeležava se od 2009. godine, sa ciljem da se profesija babičkog rada promoviše, a samim tim unapređuje zdravlje žena. Babice Opšte bolnice Valjevo kao i svake godine svoj dan obeležavaju radno, a i ove godine one pomažu da na svet dolaze novi životi uprkos pandemiji. U prva četiri meseca 2020. godine, u valjevskom porodilištu urađeno je do danas 396 porođaja. Od 16. marta kada je uvedeno vanredno stanje, a samim tim i posebne mere, u porodilištu, do danas je urađeno 138 porođaja.

Jedna od najlepših i najhumanijih profesija ujedno je i veoma zahtevna, a neretko stresna. Uloga babice je izuzetno značajna još od samog začeća, pa sve do porođaja i perioda nakon porođaja. Posao babice se ogleda u radu na vantelesnoj oplodnji, u konzervativnoj terapiji, u preoperativnom i postoperativnom lečenju pacijenata, u aktivnom učešću u procesu porođaja, kao i negovanju porodilja i trudnica i beba, a stalnom edukacijom uspešno odoleva svim izazovima koje vreme postavlja pred struku. Babice Opšte bolnice Valjevo ističu da je dobar timski rad izuzetno značajan za kvalitetno obavljanje njihovog posla, što su tokom epidemije i pokazale, noseći dodatnu zaštitnu opremu i na taj način štitile i sebe i porodilje i bebe.

U valjevskom porodilištu radi 15 babica, a u službi Ginekologije je zaposleno 55 medicinske sestre i babice koje su raspoređene na šest odseka. Godišnje se obavi oko 1300 porođaja. Od 2012. do 2016. godine zabeležen je blagi pad u broju porođaja, ali je zato 2016. zabeleženo najviše rođenih beba za poslednjih šest godina i to 1355. Godina za nama, 2019., beleži rođenje 1251 bebe sa teritorije čitavog Kolubarskog okruga.

Related posts