OTVARAJU SE KAFIĆI I RESTORANI, UZ PREVENTIVNE MERE DOZVOLJAVA SE KRETANJE I BORAVAK NA JAVNIM POVRŠINAMA

 

Saopštenje Štaba za vanredne situacije opštine Lajkovac sa sedamnaeste održane sednice dana 02.05.2020. godine

Štab za vanredne situacije opštine Lajkovac je danas na sedamnaestoj održanoj sednici doneo sledeće zaključke:

1. Dozvoljava, se počevši od 04.05.2020. godine, rad pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića u objektima. Pružanje usluga odnosno posluživanje hrane i pića korisniku može se vršiti i neposredno u zatvorenom prostoru i u prostoru organizovanih bašti na otvorenom uz primenu preventivnih mera koje su propisane i utvrđene aktom poslodavca.

Pravna lica i preduzetnici koji pružaju usluge u navedenim delatnostima dužni su da primene sve preventivne mere, koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, a koje su od značaja za bezbednost i zdravlje kako zaposlenih tako i korisnika usluga:

– Organizovanje procesa rada kojim se obezbeđuje održavanje socijalne distance (rastojanje između dva lica mora biti najmanje dva metra), obavezna dezinfekcija mobilijara, mašina, alata, i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obavezna upotreba zaštitnih sredstava (rukavica i maski) od strane zaposlenih – za pružanje usluga na otvorenom. Ograničen broj lica u prostorijama, u slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obavezna dezinfekcija prostorija, podova, obavezna upotreba zaštitne opreme (rukavica i maski) od strane korisnika usluga – za pružanje usluga u zatvorenom prostoru.

Primena ovih mera traje dok traje vanredno stanje proglašeno u Republici Srbiji, odnosno dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19.

2. Dozvoljava se kretanje građanima u svim parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, uz primenu preventivnih mera.

Dok borave u parkovima i na javnim površinama građani su dužni da, zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, primenjuju preventivne mere koje podrazumevaju: održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja od najmanje dva metra između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. rukavica i dezinfekciju sprava za vežbanje ili drugih sprava, pre njihove upotrebe.

KOMANDANT ŠTABA
Andrija Živković

Related posts