SVI ZDRAVI MOGU I TREBA DA DAJU KRV

 

Služba za transfuziju, u Opštoj bolnici Valjevo, koja pokriva oko 200 hiljada stanovnika Kolubarskog okruga, navodi da je dobrovoljno davalaštvo pri organizaciji Crvenog krsta Valjevo od izuzetnog značaja za stabilno snabdevanje krvlju i derivatima krvi. Načelnik Službe za transfuziju Opšte bolnice Valjevo, prim. dr Svetislav Matić pozvao je sve ljude dobre volje da se odazovu redovnim akcijama u Crvenom krstu Valejvo i daju krv utorkom od 10 do 15 časova.

U valjevskoj bolnici se rade veliki hirurški zahvati koji tokom operacije zahtevaju velike količine krvi. U valjevskoj bolnici se aktivno sprovodi „patient blood meangement“.

– Radi se hirurgija kolena, kuka, kolona, u porodilištu se obavi oko 1300 porođaja, na dijalizi imamo svakodnevne pacijente. Sve ovo zahteva stabilne rezerve i snabdevanje krvlju. Naša služba se trudi da i svim ostalim odeljenjima gde su potrebne krvne komponente sve obezbedi na vreme i da zbrine sve pacijente. Ostvarujemo uspešnu saradnju sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, na svakodnevnom nivou gde na osnovu naših planova i zahteva dobijamo potrebne količine krvi i krvnih komponenti. Naše godišnje potrebe su oko 2500 jedinica eritrocita. U valjevskoj bolnici se sprovodi i intraoperativno spasavanje krvi što kao metod ostvaruje značajne uštede – naveo je prim. dr Matić, naglasivši da u zavisnosti od odziva davaoca zavisi i to šta ćemo mi dobiti iz Instituta usklađujući se prema njihovim potrebama, pa svi zdravi ljudi mogu i treba da daju krv, pozvao je on na kraju. Muška populacija može da da krv na tri meseca, dok dame mogu na svaka četiri meseca da dobrovoljno daju krv. Od jedne jedinice pune krvi koju davalac da, u Institutu za transfuziju krvi Srbije, mogu da se dobiju do četiri komponente krvnih produkata, kao što su crvena krvna zrnca, trombociti, zamrznua sveža plazma.

Related posts