DANAS URUČENJE NAGRADE “PODRUM RADOVANOVIĆ” ZA ŽIVOTNO DELO KNJIŽEVNIKU RADOVANU BELOM MARKOVIĆU

Književna nagrada za životno delo „Podrum Radovanović“ istaknutom piscu Radovanu Belom Markoviću, koji živi i stvara u Lajkovcu, biće svečano uručena danas u vinariji u Krnjevu kraj Velike Plane, sedištu osnivača.

Reč je o autoru koji je svojim višedecenijskim plodnim stvaralaštvom, a pre svega svojim jedinstvenim proznim rečnikom, ostavio duboki trag u srpskoj književnosti.

Ceneći ovo, žiri u sastavu: književnica i dramaturg Vida Ognjenović, akademik i dramski pisac Dušan Kovašević i pisac i novinar Živorad Đorđević, jednoglasno je doneo odluku da Radovan Beli Marković, bude dobitnik ove vredne i jedinstvene književne nagrade u našoj zemlji.

Vrednost književne nagrade „Podrum Radovanović“ je 3.000 evra, a dobitniku se uručuje u obliku jednog barika od 225 litara najkvalitetnijeg vina „Radovanović“.

– Ceneći da u Srbiji ne postoji književna nagrada za životno delo piscu koji je dao nemerljiv doprinos srpskoj književnosti, vinarija “Podrum Radovanović” odlučila je pre pet godina da pokrene istoimenu nagradu koja će se dodeljivati godišnje i uručivati piscu koji je još za života postao nesumnjivi klasik, ali i osoba koja poštuje i unapređuje vinsku kulturu – pojasnio je osnivač vinarije Miodrag Radovanović.

Dosadašnji dobitnici književna nagrada „Podrum Radovanović“ su Ljubomir Simović , Dušan Kovačević, Dragan Velikić i Vida Ognjenović

Istaknuti pisac Radovan Beli Marković peti je po redu dobitnik književne nagrade „Podrum Radovanović“, a ovo je još jedna u nizu brojnih književnih nagrada velikog pisca, ovoga puta za životno delo.

Related posts