ODRŽANA 107. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

U susret važnom novembarskom zasedanju lokalnog parlamenta, najznačajnija odluka Opštinskog veća na ovoj sednici svakako je treći rebalans opštinskog budžeta, naglasio je u izjavi za medije zamenik predsednika opštine Lajkovac Nenad Džajević:

“Budžet se umanjuje za 40 miliona dinara i nakon trećeg rebalansa budžet Opštine Lajkovac iznosi milijardu i 280 miliona dinara. Umanjenja se odnose najviše na program rente, gde je reč o umanjenju od 15 miliona dinara. Potom, negde oko 11 miliona dinara je umanjenje iz klasičnog okvira budžeta, po osnovu lokalnih poreza koji se slivaju u budžet. Budžet se iz tehničkog razloga umanjuje (jer se svakako ne može stići u ovoj godini) i za iznos završnih radova na Radića konaku i konaku Brene Mihailović. Svakako se realizacija ovih završnih radova pomera za narednu godinu, a sledi rezime urađenog i sastanak radne grupe, zajedno sa predstavnicima “Kolubare”, nakon čega će “Kolubara” opredeliti sredstva za završetak ova dva objekta.

Kao i uvek, na kraju novembra, donosi se set odluka vezanih za lokalne poreze. Porezi ostaju na prošlogodišnjem nivou, jedino je napravljena olakšica za objekte na seoskom području, koji su u praksi u procesu legalizacije bili izjednačeni sa poslovnim prostorom, iako su u četvrtoj zoni. Tako je cena nepokretnosti po metru kvadratnom u ovoj kategoriji smanjena sa 61 000,00 na 20 000,00 dinara, da bi ljudi lakše okončali proces ozakonjenja objekata.

Veće je donelo odluku o izdavanju jedinog preostalog slobodnog lokala u svojini opštine Lajkovac za potrebe Udruženja “BaziMili” Lajkovac, koje su osnovali roditelji dece sa posebnim potrebama.

Od usvojenih odluka na ovoj sednici, po važnosti bih izdvojio Odluku o pravima i uslugama socijalne zaštite i posebno Odluku o pomoći ratnim vojnim invalidima. Veće je usvojiloovu odluku, ona ide na usvajanje i od strane Skupštine. Planirano je da se primenjuje od decembra i isplaćivaće se ratnim vojnim invalidima po sistemu pomoći najugroženijim penzionerima, kvartalno po 4 000 dinara.”

Većina na ovoj sednici donetih odluka dobiće svoju konačnu verifikaciju na predstojećem zasedanju lokalnog parlamenta.

Novembarska 32. sednica Skupštine opštine Lajkovac zakazana je za četvrtak 28. novembar, sa početkom u 9 časova.

Related posts