RADIONICA O MEDIJSKOJ PISMENOSTI

Lajkovac je među deset gradova u Srbiji u kojima je realizovan projekat “Slobodna zona Junior”. Radionica o medijskoj pismenosti realizovana je uspešno u SŠ “17. septembar”.

Naime, Fondacija “Fond B92″u okviru svog projekta “Slobodna zona Junior” već dvanaest godina radi u domenu profesionalnog usavršavanja nastavnika, ali i na razvoju programa koje sprovodi sa učenicima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Ove godine, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, realizuje се treći ciklus programa pod nazivom Putujući školski bioskop ’’Slobodna zona Junior’’ sa radionicom medijske pismenosti i video izložbom učeničkih radova.

“Projekat je pokrenut sa namerom da zainteresuje srednjoškolce za dokumentarne angažovane filmove, da podstakne njihovu radoznalost i motiviše ih na kritičko sagledavanje medijskih sadržaja, te ohrabri da na kreativan način izraze sebe i svet oko sebe u formi video rada. U projektu učestvuje oko 500 srednjoškolaca, a Lajkovac je među 10 gradova u Srbiji u kojima je ovaj projekat realizovan.

Saradnja sa našom školom ogledala se u dvočasovnom programu koji je uključio projekcije filmova Slobodne zone Junior i radionicu medijske pismenosti za učenike. Oni su sagledali važnost dokumentarno angažovanih filmova i medijske pismenosti. Značaj radionice je u tome što su učenici videli značaj kritičkog sagledavanja medijskih sadržaja i da na kreativan način izaze svet oko sebe. Slede pripreme učenika za takmičenje na ovu temu.,” rekla je za portal LAJKOVAC NA DLANU profesorka lajkovačke srednje škole Milijana Petrović.

Related posts