“LAJKOVČANKA” OSVAJA ŠVAJCARSKU

Roman “Lajkovčanka” autora Velje Žunjića iz Lajkovca biće predstavljen švajcarskoj čitalačkoj publici u Srbskom kulturnom društvu u Dibendorfu u petak 15. novembra od 20 časova.

Pored autora, govoriće i Karlo Astrahan, jedan od recezenata knjige i urednik programa biblioteke Milutin Bojić u Beogradu. Program će voditi Tanja Radojević i Violeta Aleksić.

Organizatori programa su: Radio Krug i Srpsko kulturno društvo.

Pred put u Švajcarsku, Velja Žunjić je za portal LAJKOVAC NA DLANU o svom romanu “Lajkovčanka” i predstavljanju u Cirihu rekao:

“Pre nego što bilo šta kažem o ovom gostovanju, moram se prvo vratiti na sam početak stvaranja Lajkovčanke. Kada je rukopis završen, dobio sam par sugestija od poznatih i priznatih pisaca iz Srbije, da mi je roman jako dobar ali ako mislim neki širi uspeh, ne samo lokalnog karaktera, moram promeniti naslov. Pitali su me, da li mislim da će neku Beograđanku, Nišlijku ili bilo koju drugu zanimati jedna Lajkovčanka!? Tvrdoglavo uporan i istrajan, držao sam se svog prvog naslova, i sad sa sigurnošću mogu reći da sam ipak bio u pravu. Lajkovčanku, ne da su čitali mnogi, nego su je mnogi i zavoleli. Čitali su je u Beogradu, Novom Sadu, Užicu, Zvorniku, Srebrenici i još u mnogo drugih gradova u kojima sam imao promocije i sa ponosom predstavljao, kako moja dela, tako i ovu našu lepu varošicu.

Možda i najveća potvrda te moje istrajnosti, a i kvaliteta samog dela, upravo predstavlja poziv i gostovanje u Cirihu. Ovu priliku ću iskoristiti da se od srca zahvalim svim Lajkovčanima koji su me podržavali od početka mog književnog stvaralaštva i koji su verovali u mene, da ću od malog i običnog književnika, iz male varošice, dostići poštovanje i uspeh, sad već mogu reći, ne samo u Srbiji već i preko granica. Mnogi mi prebacuju da sam lokal patriota, ali to je jače od mene, ta ljuba prema ovom malom mestu. Nadam se da ću sa mojim gostovanjem otvoriti vrata i drugim umetnicima iz Lajkovca, pa možda u nekim narednim godinama dobijemo priliku da predstavimo jos neka stvaralaštva naših Lajkovčana.”

Related posts