EVROPSKA OZNAKA KVALITETA LAJKOVAČKOJ SREDNJOJ ŠKOLI

Na predlog Nacionalnog tima za podršku ETwinning Srbija, Centralna služba za podršku eTwinning u Briselu nagradila je rad SŠ “17.septembar” Evropskim oznakama kvaliteta. Evropska oznaka kvaliteta je, između ostalog i uslov za prijavljivanje za evropsku nagradu – Evropski eTwinning projekat godine.

Milijana Petrović, nastavnik i mentor učenicima u SŠ „17. septembar“ u Lajkovcu pojasnila je za portal LAJKOVAC NA DLANU šta zapravo znače Nacionalne i Evropske oznake kvaliteta za eTwinning projekte:
“Zapravo, eTwinning je zajednica škola i predškolskih ustanova koja nastavnicima i vaspitačima pruža mogućnost da se radom na projektima usavršavaju u raznim oblastima. To je deo programa Erazmus+ (evropskog programa za obrazovanje).

U julu mesecu dobili smo učenici i ja, od Nacionalnog tima za podršku eTwinning Srbija, tri Nacionalne oznake kvaliteta (National Quality Label- NQL) za eTwinning projekte koje smo radili u prethodnoj školskoj godini. Sertifikati su mi uručeni na godišnjoj eTwinning konferenciji 6. septembra u Beogradu. Reč je o projektima: Famous female mathematicians 2: u ovom projektu učenici su na zanimljiv način prikazali život i delo poznatih matematičarki, kulturnu baštinu zemalja u kojima su živele, njihov položaj u društvu u odnosu na njihove savremenike matematičare i slično; Pi Day: obeležili smo rođendan Alberta Ajnštajna – Pi Day koji se tradicionalno obeležava 14. marta. Kroz ovaj projekt pokazali smo svu lepotu matematike, upoznali se sa brojem Pi i njegovom primjenom; M.E.D. (Mathematical Exploding Dots): u okviru ovog projekta obradili smo pozicione brojne sisteme i binarnu aritmetiku. Uzeli smo učešće u Global Math Project-u koji se bavi ovom temom i pokazali smo koncept tačaka koje eksplodiraju. To je potpuno novi način rada u obradi pojmova koji se standardno koriste u nastavi matematike. Učenici su pokazali da mogu vrlo lako da prihvate komplikovane apstraktne pojmove.

Nacionalni tim za podršku nas je nagradio za: interdisciplinarni metod u nastavi, timski rad, kreativnost, odgovornost u deljenju zadataka i razmeni sa partnerskim školama, za upotrebu IKT alata, posebno u procesu evoluacije, za primere dobre prakse i učenja zasnovanog na projektima, za dobro osmišljene, temeljno isplanirane i dokumentovane projekte, za aktivno učešće studenata i za postignute rezultate.

Zatim je Nacionalni tim za podršku eTwinning-a Srbije poslao predlog Centralnoj službi za podršku eTwinng-a Evrope, sa sedištem u Briselu, za dodelu Evropskih oznaka kvaliteta (European Quality Label – EQL) i sva tri projekta su nagrađena. Pored sertifikata koji su nam uručeni, naši projekti će biti izloženi na evropskom portalu  www.etwinning.net.

Evropska oznaka kvaliteta je uslov za prijavljivanje za evropsku nagradu – Evropski eTwinning projekat godine. Za ovo takmičenje svi učesnici na projektu pišu zajedničku prijavu i očekujemo da će bar jedan projekat biti nagrađen.

Treba istaći utiske učenika povodom dodele Nacionalnih i Evropskih oznaka kvaliteta. Neki učenici, prošlogodišnji maturanti, poneli su lepo iskustvo u radu na ovim projektima, a sertifikat im je priznanje koje će moći da dodaju u svoj CV. Kao studenti mogu da učestvuju u drugim projektima programa Erazmus+. Za ostale učenike, koji su i dalje naši djaci, ovo je velika motivacija da učestvuju na novim projektima, da obogaćuju svoja znanja i da ih razmenjuju sa drugim učenicima iz Regiona i Evrope. Napominjem da smo započeli aktivnosti na novim projektima i da je lep odziv učenika za učešće na projektima.”

Profesorka Milijana Petrović je vom prilikom pozvala sve učenike, bivše maturante, koji su učestvovali na projektima i nisu dobili sertifikate, da joj se jave i da ih preuzmu.

Related posts