HAJDUČKI RASTANAK I IZLOŽBA AKUSTIČNIH INSTRUMENATA ETNO MUZIKE

Tradicionalne manifestacije Turističke organizacije opštine Lajkovac Hajdučki rastanak i Izložba akustičnih instrumenata etno muzikeo držaće se na Mitrovdan, u petak 8 . novembra od 13 časova kod Kumove vodenice u selu Markova crkva.

PROGRAM :

Okupljanje učesnika je od 12:30 do 13:00 sati, sledi koreografija hajdučki rastanak – dolazak harambaše u pratnji barjaktara kod jataka u Kumovoj vodenici.

Potom jataci dočekuju zdravicomom harambašu, uz melodiju na fruli “Raslo mi je badem drvo”.

Sledi scenski program rastanka sa jatacima, u kome učestvuju vokalna grupa “Šapčanke” i glumci amaterskog pozorišta “Vožd Karađorđe” sa Mišara.

Od 13:40 časova je otvaranje izložbe akustičnih instrumenata etno muzike.
Učestvuju, Petar Gojković klarinetista iz Pariza, Biljana Paunović frulašica, guslar Milutin Gvozdenović i drugi.

Mitrovdan je vekovima u narodu bio praznik na koji su se hajduci rastajali, pa je i do danas ostala izreka, “Mitrovdanak – hajdučki rastanak, Đurđev danak – hajdučki sastanak.” Turistička organizacija opštine Lajkovac i njen direktor Milutin Ranković, koji je autor ove manifestacije koja podseća na epska vremena hajduka i jataka i koja ima za cilj da privuče domaće i srane turiste i trajne kulturne i običajne vrednosti otrgne od zaborava, a koji je je sve to i započeo pre blizu dve decenije.

“Mitrovdan je u našem narodu bio dan kada su harambaše raspuštale svoje čete, pa su hajduci do Đurđevdana zimovali kod jataka, što je važilo kao nepisani zakon, koji se stolećima nije menjao, jer kako Vuk Karažić piše “Hajdučkoj reči, koja po pravilu nikada nije pogažena, ravna je bila Arnautska besa.” – kaže Milutin Ranković, i dodaje da hajduci nisu interesantni samo za Srbiju, u kojoj ih je svakako bilo, posebno u doba vladavine Otomanske imperije, već i za Crnu Goru, Bosnu, Hercegovinu, Hrvatsku i ceo Balkan, kao i Poljsku (primer je čuveni hajduk Janošik), Slovačku, prostore Ugarske i Austrijske carevine… Način njihovog života, odevanja, veštine koje su posedovali, ciklusi poezije koji su im posvećeni i muzika uz koju su opevani, svakako su insprativni i savremenim piscima, koreografima, scenaristima, etnolozima, koji i jesu u obavezi da se sve to ne pretvori u kič, neukus i neuspešne replike, kako bi turistima bio ponuđen kvalitetan, sadržajan pa i edukativni program, te da datum “hajdučkog rastajanja”, mora ostati 8. novembar, jer je Mitrovdan samo toga dana i kao bilo koja druga svetkovina ne može se menjati… Osim toga manifestacija je pod ti datumom upisana u kalendar događaja TOS-a.

Istog dana i na istom mestu biće održana i izložba akustičnih instrumenata etno muzike, gde će svoje instrumente pokazati i na njjima zasvirati najavljeni renomirani izvođači: narodni guslar Milutin Gvozdenović, frulašica Biljana Paunović i klarinetista Petar Gojković,” kaže u ime organizatora manifestacije Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije opštine Lajkovac.

Turistička organizacija opštine Lajkovac najavljene manifestacije organizuje ovoga puta u saradnji sa Društvom vodeničara Srbije i Udruženjem građana “Naše ognjište.”

Related posts