REPASSAGE FEST OD 4. DO 12. NOVEMBRA

Tradicionalna smotra najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, Repassage fest, održaće se u ubskom Domu kulture od 4. do 12. novembra. Repertoar dvanaestog izdanja festivala čini sedam predstava, od čega šest u takmičarskoj konkurenciji, kao i dva prateća programa. Organizator ove pozorišne svetkovine, Ustanova za kulturu i sport, ponovo na dopunskom odmeravanju (repasažu) okuplja najuspešnije predstave iz regiona u protekloj pozorišnoj sezoni, da upravo na Ubu „doigraju“ do konačnog pobednika. U takmičarskom programu biće prikazano šest dramskih ostvarenja amaterskih trupa iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, koje će ocenjivati stručni žiri u sastavu: Željko Hubač, dramski pisac (predsednik), prvak Drame beogradskog Narodnog pozorišta Zoran Ćosić i Ana Sofrenović, filmska i pozorišna glumica. Žiri će svoje odluke saopštiti 12. novembra, kada će u čast pobednika ovogodišnjeg Repasaža biti odigrana predstava „Mali bračni zločini“. Iste večeri glumici Neli Mihailović biće uručena nagrada„Raša Plaović“, koju zajednički dodeljuju Opština Ub i Narodno pozorište u Beogradu.

U okviru pratećeg festivalskog programa, u ponedeljak, 11. novembra prirediće se veče posvećeno sećanju na Petra Lalića (1945-2018), profesora, novinara i misionara kulturnog života Uba, gde je ostavio dubok trag. Rođen u sremskom selu Golubinci, na Ub je došao sedamdesetih godina, odmah po završetku studija književnosti. U svom drugom zavičaju je podigao kuću, oformio porodicu i sve do penzionisanja ostao.

Nakon desetogodišnje profesure u ubskoj Gimnaziji, uključio se u novinarsku delatnost, pa je bio jedan od osnivača Tamnavskih novina, jednu deceniju i glavni i odgovorni urednik, a u međuvremenu i direktor Kulturno-informativnog centra. Organizovao je brojne kulturne programe i manifestacije, pokrenuo Likovnu galeriju „Sveti Luka“, „Ubske večeri“, Memorijal „Raša Plaović“, koji je kasnije prerastao u Repasaž fest, književni piknik „Čitanje vode“, Tribinu „2000 i…“. Pored toga, jedan je od osnivača i urednika Obrenovačkih novina i Radio Obrenovca.

Drugi prateći program je izložba „Velikani srpskog pozorišta“, koja se sastoji od portreta naših najpoznatijih glumaca među kojima su, između ostalih: Milena Dravić, Dragan Nikolić, Zoran Radmilović, Miodrag Petrović Čkalja, Pavle Vujisić, Bora Todorović, Beki Fehmiu i Olivera Marković. Portreti će krasiti hol i prostor Male scene Doma kulture tokom celog festivala.

I ove godine Opština Ub je generalni pokrovitelj Repasaž festa, koji je omaž rođenim Ubljanima i velikanima srpske dramske umetnosti – Aleksandru Popoviću i Radomiru Raši Plaoviću.

PROGRAM XII „REPASSAGE FEST”-a

Ponedeljak, 4. novembar u 19,30 sati
Pozorište „Stevan Sremac“, Crvenka (Srbija)

SLUČAJNA SMRT JEDNOG ANARHISTE
Predstava zasnovana na delu Darija Foa, u režiji Igora Pavlovića

Utorak, 5. novembar u 19,30 sati
Art Studio Solaris, Mojkovac (Crna Gora)

DRAGA JELENA SERGEJEVNA
Tekst Ljudmile Razumovske režirao je Filip Medenica.

Sreda, 6. novembar u 19,30 sati
Amaterski mladinski oder, Nova Gorica (Slovenija)

V NAŠO SKUTO NE POJDEJO
Stariji članovi Amaterske scene za mlade, pod mentorstvom Tereze Gregorić i pod okriljem evropskog projekta ID Babylon, kreirali su autorsku predstavu „V našo skuto ne pojdejo“.

Petak, 8. novembar u 19,30 sati
Satiričko kazalište mladih, Slavonski Brod (Hrvatska)

DEKAMERON
Prema motivima Bokačovog „Dekamerona“, Sanja Ivić je napisala dramatizaciju, a predstavu režirao Silvio Stilinović.

Subota, 9. novembar u 19,30 sati
Teatar FEDRA, Bugojno (Bosna i Hercegovina)

NOĆ KAD SE
Komad po delima Muze Pavlove, režija Marko Vukosav
. Nedelja, 10. novembar u 19,30 sati
Amaterski teatar „Mirka Ginova“, Demir Kapija (Severna Makedonija)

UMRI MUŠKI
Predstava autora Alda Nikolaja, u režiji Tome Atanasova.

Ponedeljak, 11. novembar u 19,30 sati
VEČE POSVEĆENO PETRU LALIĆU

12. novembar u 19,30 sati
U čast pobednika i Veče dobitnika nagrade „Raša Plaović“

MALI BRAČNI ZLOČINI
U čast pobednika 12. Repasaž festa biće izvedena predstava „Mali bračni zločini”, prema tekstu francuskog pisca Erika Emanuela Šmita, u režiji Filipa Grinvalda.

Pored dodele priznanja najboljima i predstave u čast pobednika, poslednje festivalske večeri glumici Neli Mihailović biće uručena nagrada „Raša Plaović” koja joj je pripala za ulogu Danice Ćvorović u predstavi „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Related posts