VEČE O VODENICAMA

Promociji vodenica na Kolubari i Toplici i predstavljanju knjige autora Dragana Živanovića , člana Društva vodeničara Srbije, “Poštenje i poverenje žive u vodenici”, u organizaciji Turističke organizacije opštine Lajkovac i Društva vodeničara Srbije sa sedištem u Markovoj Crkvi, prisustvovali su brojni gosti, predstavnici lokalne samouprave i brojni vodeničari iz okruženja i njihovi prijatelji i saradnici.

Direktor Turističje Turističke organizacije Lajkovca Milutin Ranković i predsednik Društva vodeničara Srbije Milan Pavlović, govorili su o vodenicama kao privrednom i turističkom potencijalu i mogućnostima razvoja seoskog turizma. Pored Rankovića i Pavlovića, prisutnima se obratio i Živorad Bojičić, načelnik Opštinske uprave opštine Lajkovac, koji kontinuirano pruža nesebičnu podršku vodeničarima i radu njihovog udruženja. Svoju reč su imali na ovoj posebnoj večeri vodeničara i prota Grozdan Gajić iz Oglađenovca i pr.dr. Ljubica Laušević, kojima priadaju značajne zasluge što je knjiga ugledala svetlost dana.

Ator knjige o vodenicama, koje na ovakav način do sada nisu predstavljane u javnosti, govorio o tome kako je knjiga nastala, o svom iskustvu sa vodenicom i potpisivao svoje autorsko delo, koje je ove godine doživelo drugo izdanje.

Od 2007. godine Đedina vodenica ima neobičan vid trgovine. Tačnije mušterije koje dobijaju usluge iz Đedine vodenice, same se poslužuju, bez prisustva vodeničara. “Imam ogromno poverenje u građane, a oni to poverenje koje sam ja njima ukazao, vraćaju poštenjem. Ja sam pružio priliku građanima da pokažu to svoje poštenje i oni su to iskoristili na najbolji mogući način. Posledica takve saradnje je knjiga utisaka, gde su mušterije upisivale svoja zapažanja. Ta knjiga se punila iz dana u dan, iz godine u godinu, da bi 2014. godine na predlog mojih prijatelja a posebno profesora, doktora ekonomije gospođe Ljubice Laušević, na čelu sa protom Gvozdenom Gajićem kao i članovima upravnog odbora, knjiga odštampana“, kaže Dragan Živanović i dodaje, da je to uradio zahvaljujući njegovim prijateljima i sponzorima. Posle pet godina, odštampana je druga knjiga utisaka. Po rečima vodeničara Dragana, 2014. godine kada je izašla prva knjiga utisaka, smatrao je da je priča ispričana, međutim ispostavilo se da je ova knjiga još bogatija.

“Zahvaljujući Gospodu Bogu, i mom nažalost sada pokojnom Đedi, koji me je uveo u ovaj posao, ja već 31. godinu radim kao vodeničar. Đeda je iza sebe ostavio kao trag put poštenja, tvrde podloge, a ja sam mojim radom uspeo da taj put asfaltiram. Na meni je bila velika obaveza da nastavim ovaj put, a samim tim što ste vi danas u ovolikom broju došli, to kazuje da sam ja verovatno uspeo u svemu tome. Vršim usluge merenja žita građanima našeg kraja a i šire. Vršiti usluge narodu je malo nezahvalan posao. Ako radite tačno, kvalitetno i pošteno, to je zhvalno, ako radite obrnuto to je nezahvalno. Ja sam izabrao ovu prvu varijantu i nadam se da je uspešno obavljam, a kako se obim posla iz godine u godinu povećava, to kazuje da radim po volji mojih mušterija“, kaže vodeničar i autor knjige utisaka Dragan Živanović.

Tokom dvosatnog programa u Gradskoj kući u Lajkovcu čulo se puno toga o vodenicama, vodeničarskom zanatu, njihovom značaju za srpsku tradiciju kao resursima koji mogu poslužiti za razvoj seoskog turizma.

Related posts