OTPOČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

U lajkovačkom Domu zdravlja otpočela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Dom zdravlja Lajkovac je i ove godine dobio 400 doza vakcine.

Vakcinacija se vrši u Domu zdravlja Lajkovac svakim radnim danom od 7-21 sat i ambulantama Slovac, Bogovađa i Jabučje takođe radnim danima, ali u vremenu od od 7-14 sati. Kao i prethodnih godina, građani dakle neće moći da prime vakcinu vikendom.

Novina je da je ove godine obezbeđena četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa, prognoziranih za ovu sezonu. To je najsavremenija vakcina protiv sezonskog gripa, kakva se aplicira u svim razvijenim zemljama sveta, rečeno je iz Instituta „Batut“. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12 meseci.

Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave.

Potrebno je da se pacijenti prethodno jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i Pedijatrije.

Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su dijabetičari, pacijenti sa bolestima pluća, srca i krvnih sudova…).

Prema preporuci Instituta „Batut“, vakcina je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite protiv gripa.

Što se tiče trenda zainteresovanosti Lajkovčana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, on je na nekom standardnom nivou, bez većih odstupanja, saznajemo u lajkovačkom Domu zdravlja, od direktorke dr Ljiljane Molerović.

Related posts