JUBILEJ LAJKOVAČKE BIBLIOTEKE

Gradska biblioteka Lajkovac upravo navršava dve decenije rada na novoj adresi, u ulici Vladike Nikolaja broj 6.

Program obeležavanja jubileja je u četvrtkak 26. septembra i počinje od 12 časova u prostorijama biblioteke.

Lajkovačka biblioteka je sasvim sigurno svetla tačka male varoši, čijim doprinosom Lajkovac često postaje kulturna i književna prestonica Srbije. Na dešavanjima koja lajkovačka biblioteka organizuje, mogu pozavideti i mnogo veće sredine. Književnik Radovan Beli Marković dao je nemerljiv doprinos renomeu lajkovačke biblioteke, koja će vremenom zasigurno poneti njegovo ime.

Posetiocima portala LAJKOVAC NA DLANU prenosimo deo istorijata lajkovačke biblioteke i bibliotekarstva u nas:

“Gradska biblioteka Lajkovac, baštini tradiciju kolubarskog bibliotekarstva koja se, uz razumljive padove i uspone, može pratiti od 1847. godine kada je biblioteka manastira sv. Đorđa u Bogovađi, zaslugom nastojatelja Gregorija (Ilića), počela sa izdavanjem knjiga ”mirskim licima”. Posle drugog svetskog rata, lajkovačka biblioteka je, kao knjižnica i čitaonica, delovala u okrilju drugih ustanova kulture (Narodni univerzitet, kulturni centar), da bi konačno 14. decembra, 1995. godine postala nezavisna ustanova kulture u opštini Lajkovac i potom ustalila se u adaptiranom prostoru (Trg Vladike Nikolaja 6), razvijajući svoju kulturnu i prosvetnu delatnost.

Biblioteka raspolaže sa 186m² prostora u kojem su smešteni dečje odeljenje sa čitaonicom, čitaonica – medijateka, dva depoa za knjige, kancelarijske i pomoćne prostorije.

Knjižni fonf bibliotekesadrži više od 43.000 knjiga. Čitaoci imaju slobodan pristup većem delu knjižnog fonda o kojem informacije mogu dobiti preko autorskog kataloga. Pored prelistavanja najznačajnijih novina i časopisa, korisnicima Biblioteke su u čitaonici dostupni domaći i satelitski TV programi.

U Gradskoj biblioteci je zaposleno sedam radnika, angažovanih na stručnim bibliotečkim poslovima, organizaciji kulturnih događaja i administrativnim poslovima. Biblioteka čuva knjige, časopise, zapise i drugu građu od opšteg interesa i formira Zavičajni fond.

Pored osnovnih poslova, Gradska biblioteka organizuje niz kulturnih događaja kao što su književne večeri, predavanja, izložbe starih i retkih knjiga, prodajne izložbe knjiga i izložbe likovnih radova.

U Gradskoj biblioteci su gostovali ugledni srpski književnici, a tradicija je da ubrzo po dobijanju Ninove nagrade aktuelni laureat održi književno veče u Lajkovcu. Mnogi od njih se rado odazovu pozivu lajkovačke biblioteke upravo zbog jednog od najpoznatijih savremenih pripovedača na srpskome jeziku (i to specifičnom govoru kolubarskog kraja) Radovana Beli Markovića.”

U jednom od konaka preseljenih sa oboda ugljenokopa, lajkovačka biblioteka će uskoro najverovatnije dobiti Zavičajno odeljenje, a to ili neko slično rešenje će već biti deo novog istorijata biblioteke koji će biti pominjan prilikom novih jubileja.

Related posts