PROMOCIJA IZDANJA LAJKOVAČKE BIBLIOTEKE

U okviru programa koji organizuje lajkovačka biblioteka, kao doprinos manifestaciji Dani Lajkovca, u četvrtak 25. jula od 19 časova u Svečanoj sali Gradske kuće je promocija izdanja Gradske biblioteke Lajkovac, ”Državna životinja” autora dr Slađane Ilić. Pored autora, učestvuju: dr Jana Aleksić i prof. dr. Mihajlo Pantić.

Knjiga je zapravo doktorska disertacija Slađane Ilić o književnom delu “Godine raspleta” našeg slavnog sugrađanina Radovana Belog Markovića.

Ova knjiga u izdanju Gradske biblioteke Lajkovac je svojom pojavom skrenula veliku medijsku pažnju na sebe, pa predstavlja jednu od glavnih tema kulturne javnosti naše zemlje.

Knjiga Državna životinja Slađane Ilić predstavlja rezultat istraživanja kako su elementi političkog prisutni u pripovesti, pripovetkama i pričama Radovana Belog Markovića.

„Autorkin zadatak je imao izazovan karakter, jer Radovan Beli Marković nije poznat kao politički pisac, dok su analize naše autorke pokazale dubinske slojeve koji menjaju ustanjenu predstavu o njemu.” (prof. dr Milo Lompar)

„Umetnički postupci interpretirani su kao fenomeni koji se ne mogu sasvim odvojiti od političkih okolnosti u periodima stvaralaštva Radovana Belog Markovića. Tom temom se malo autora bavilo, te je doprinos ovog rada daljem proučavanju veze književnosti i javnog diskursa u srpskoj književnosti nesumnjivo značajan.” (prof. dr Dobrivoje Stanojević).

Svoje pompezno svečano predstavljanje knjiga “Državna životinja”, knjiga o politici i ljudima u pričama Radovana Belog Markovića, u izdanju lajkovačke biblioteke, imala je u martu u prestonici i to u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije. Na promociji u prestonici, o knjizi su tada govorili neki od najznačajnijih srpskih intelektualaca: dr Nataša Vulović, dr Milo Lompar, dr Vojislav Koštunica, dr Dobrivoje Stanojević, kniževnik Radovan Beli Marković i autor knjige dr Slađana Ilić.

O AUTORU:

Slađana Ilić (Кraljevo, 1974) završila je Pedagošku akademiju „Petar Petrović Njegoš“ u Кruševcu. Diplomirala je 1998. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, na studijskoj grupi Srpski jezik i jugoslovenske književnosti. Magistarski rad Moralističke ideje u poeziji Jovana Sterije Popovića odbranila je 2005. na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (mentor prof. dr Milo Lompar). Doktorirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (2016) na temu Politički diskurs u pripovetkama Radovana Belog Markovića (mentor prof. dr Dobrivoje Stanojević), kao i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (2016) na temu Tipovi fantastike u prozi Radovana Belog Markovića (mentor prof. dr Sava Damjanov).

Radila je kao urednik i realizator kulturnih programa u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu (2000‒2004), kao urednik za opšta i udžbenička izdanja u Izdavačkom preduzeću Кreativni centar u Beogradu (2004‒2011), a od 2011. godine radi u Zavodu za udžbenike u Beogradu, kao urednik za srpski jezik i lektiru za osnovnu školu, i, u okviru vanudžbeničkih izdanja, kao urednik za beletristiku i književnu teoriju.

Bila je član uredništva časopisa Gradina iz Niša (2001-2004) i Naš trag iz Velike Plane (2007‒2008), bila je član žirija za dodelu nagrade „Stevan Sremac“ (2014-2015), a od 2003. godine do danas član je velikog žirija Večernjih novosti za književnu nagradu „Meša Selimović“. Bila je član Uređivačkog odbora za objavljivanje sabranih dela Radovana Belog Markovića (2013). Priredila je tri Radovanove knjige (Švapska kosa, Limunacija u Ćelijama i Gospođa Olga). Objavila naučnu monografiju Državna životinja – Politika i ljudi u pričama Radovana Belog Markovića (2018) u izdanju Gradske biblioteke Lajkovac.

Od 2000. godine aktivno piše i objavljuje književnu kritiku, a od 2011. godine objavljuje kratke priče. Objavila je zbirku književnih kritika Nešto se ipak dogodilo: Ogledi o savremenoj srpskoj prozi sezone 2000–2004. (Agora, Zrenjanin 2005), kao i zbirku priča Ženski – u sto tehnika (Dereta, Beograd 2014), koja se našla u užem izboru za Andrićevu nagradu.

Učesnik je brojnih slavističkih simpozijuma u zemlji i u inostranstvu. Član je Srpskog književnog društva.

Related posts