NE PROPUSTITE DEŠAVANJA TOKOM DANA LAJKOVCA

Snežana Škorić, direktorka Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Lajkovac, u izjavi za medije nakon sednice Opštinskog veća, na kojoj je upravo manifestacija Dani Lajkovca bila jedna od centralnih tema, rezimirala je program manifestacije i pozvala meštane Lajkovca i okolnih mesta da ne propuste dešavanja u Lajkovcu:

“Opština Lajkovac se i ove godine potrudila da organizuje bogat i raznovrstan program za tradicionalnu letnju manifestaciju Dani Lajkovca, u okviru koje se proslavlja i gradska slava Ognjena Marija. Organizatori programa su ustanove: Gradska biblioteka,Turistička organizacija, “Leptirić”, Kulturni centar i naravno opština Lajkovac.

Ono, čemu se naši sugrađani najviše raduju jesu predstojeći koncerti zakazani za samu završnicu manifestacije, 29. i 30. jula. Imaćemo priliku da slušamo jedan od najpopularnijih bendova kod nas, Leksington bend i jednog od najpopularnijih pevača, Dženana Lončarevića. Upravo ove izvođače pokušali smo da angažujemo prethodnih par godina, ali to nam nije uspelo, tako da smo ove godine prilično zadovoljni što smo u tome uspeli, jer znamo šta bi naši sugrađani voleli da čuju.

Kada je reč o Kulturnom centru, Dečiji dan je postao nezaobilazan. Dan posvećen deci je 28. jul i očekuje nas puno toga: pozorišne predstave, mađioničarske predstave, klovnovi, animatori, maskote i sve ono čemu se naši mališani najviše obraduju. Biće tu i raznih iznenađenja, koja nećemo otkrivati.

Vatromet nas takođe očekuje, kao i prethodnih godina.

Turistička organizacija je već ranije otpočela sa programima. Realizovani su Ribolovački dan i Dani vodenica, a predstoji manifestacija Kolubarski kotlić.

Gradska biblioteka tradicionalno organizuje akciju Knjiga za knjigu, koja je otpočela u ponedeljak, kao i radionicu kaligrafije. Ostali programi biblioteke su: promocija zbirke pesama naše sugrađanke Danice Đurić pod nazivom “Ovde stanuju pesme” i promocija knjige koja je izdanje lajkovačke biblioteke “Državna životina”.

U Kulturnom centru, kroz izložbu 26. jula, imaćemo promociju sugrađanina Milana Kostića, koji svoju karijeru gradi u Dubaiju.

Kulturni centar i ove godine, u saradnji sa lajkovačkim Moto klubom TNT organizuje od 26. – 28. jula peti po redu Moto skup.

Nakon toga, nastavljamo sa svim našim programima.

I ljubitelji rok muzike imaće priliku da uživaju u toj vrsti koncerata.

Imam i iskoristiću ovu priliku, da pozovem sve naše sugrađane i meštane susednih opština, da ove letnje dane provedu na dešavanjima u Lajkovcu i u lepom druženju.”

Direktorka Kulturnog centra je istakla i da su ove godine ranije opredeljena sredstva za organizaciju Dana Lajkovca, za razliku od prethodnih godina kada su opredeljivana rebalansom. Ovoga puta sredstva su opredeljena na početku godine, godišnjim programom, što je olakšalo posao jer se na vreme moglo ugovoriti sa izvođačima, što je omogućilo da se konačno angažuju upravo ovi bendovi.

Budžet manifestacije je oko 3,6 miliona dinara.

“Kada dobijemo tu sumu, ona se čini solidnom. Ali, kada se rasporedi na sve stavke, program, tehničke i sve druge propratne uslove i zahteve, to onda i ne bude tako velika svota. Mi smo se trudili da što racionalnije iskoristimo sredstva i da za tu sumu organizujemo što kvalitetnije programe. Akcenat je na kvalitetu, a ne na broju programa,” kaže direktorka Kulturnog centra.

Ono što je takođe evidentno, naglasila je direktorka Škorić, jeste činjenica, da se kao i prethodne dve godine iskristalisao koncept manifestacije i da je manifstacija dobila svoju konačnu formu.

Već je postala ustaljena praksa da Dani Lajkovca otpočinju programima Turističke organizacije, koji traju duže, zanimljivog su karaktera, masovni su i imaju brojne posetioce i izvan Lajkovca. Potom, negde između, nastupa biblioteka sa svojim programima i Kulturni centar daje završnicu.

Što se tiče lokacija za realizaciju programa manifestacije, direktorka Kulturnog centra je podvukla, da joj je posebno drago što je jedna od tih lokacija reka Kolubara i da bi stvarno bila velika šteta da se deo programa ne organizuje baš tu, na omiljenom mestu za okupljanje Lajkovčana .

Related posts