NAKON POLA VEKA, REKONSTRUIŠE SE TRASA STARE ĆIRINE PRUGE

Prvi put nakon 50 godina, asfaltira se kompletna trasa stare ćirine pruge u dužini od 12 kilometara , koja spaja opštine Ljig i Lajkovac, na potezu od Latkovića, preko Donjeg Lajkovca, Bogovađe i Pepeljevca do Lajkovca. Projekat se realizuje državnim sredstvima, a ove značajne radove, koji će sasvim izvesno biti završeni do kraja leta, izvodi firma STRABAG.

Predstavnici rukovodstava dve susedne opštine sa najbližim saradnicima, sa posebnim zadovoljstvom obišli su radove na trasi stare ćirine pruge, uz konstataciju da su odnosi opština Ljig i Lajkovac tokom poslednjih par godina bitno intenzivirani i poboljšani.

Radovi na rekonstrukciji trase stare ćirine pruge otpočeli su na području opštine Ljig, u Latkoviću.

Dragan Lazarević, predsednik opštine Ljig je zahvalivši se svima koji su za dve susedne opštine na ovaj izuzetan dan bili prisutni na trasi rekao:

“Putevi su ti koji spajaju dve opštine, putevi su ti koji znače komunikaciju i koji spajaju život meštana. Ovo je izuzetan dan za ove dve opštine. Trasa stare ćirine pruge koja spaja dve opštine nije nikada bila asfaltirana. Dužina trase je 12 kilometara, ove radove izvodi firma STRABAG, odnosno Putevi Srbije.

Zahvaljujem se predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je prepoznao probleme koje imaju građani opština Ljig i Lajkovac.

Tokom poslednje dve godine, investicije koje je opština Ljig dobila od države iznose blizu milijardu dinara i nastavak takve saradnje očekuje se i u narednom periodu.

Mi smo u mesnim zajadnicama ljiške opštine asfaltirali mnogo puteva. U ovoj godini, asfaltirano je blizu 20 kilometara i imamo i drugu fazu od još 20 kilometara koja će biti nastavljena.

Ukupno, od 2015. godine, blizu 115 kilometara smo asfaltirali u opštini Ljig..”

Predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević je ovom prilokom podvukao značaj zajedničkog nastupa više opština u realizaciji vašnih projekata. Da spoj opština, pa i okruga, daje rezultate ilustrovao je primerom projekta “Stubo – Rovni”…Predsednik Lazarevič je rekao i da je Kolubarski okrug zahvalan predsedniku Aleksandru Vučiću, na tome što je okrug dobio velika sredstva u ovoj godini, posebno za asfaltiranje puteva. Konstatovao je takođe, da su ovakvi projekti približili susedne opštine i poboljšali njihovu saradnju.

Nenad Džajević, zamenik predsednika opštine Lajkovac, vidno zadovoljan što se kompletna trasa stare ćirine pruge nakon pola veka rekonstruiše je rekao:

” Ovo je izuzetno bitan dan za opštine Ljig i Lajkovac. Ovo je državna investicija. JP Putevi Srbije su izdvojili sredstva u budžetu za rekonstrukciju trase stare ćirine pruge u dužini od 12 kilometara, a od te trase je negde oko 10 kilometara na području lajkovačke opštine i to je jako dobro za sela koja se nalaze na ovoj trasi. U pitanju su Donji Lajkovac, Bogovađa, Pepeljevac i sam Lajkovac. Asfalt će doći do starog železničkog mosta na Kolubari.

U pitanju je jako bitna investicija za opštinu Lajkovac. Ovo je sve u sklopu paketa investicija od 360 miliona dinara, koje su Putevi Srbije opredelili za opštinu Lajkovac.

Kao što smo uradili regionalni put kroz centar Jabučja, biće rekonstruisan i regionalni put od Lajkovca do Skobalja . Uz ta dva regionalna puta i šest lokalnih puteva, rekonstruiše se sada i trasu stare ćirine pruge. Kao što je poznato, radove finansitaju Putevi Stbije, a izvodi firma STRABAG.

Evo, urađeno je već nešto preko tri kilometra asfalta ove trase od Latkovića, kroz Donji Lajkovac i nastavlja se dalje prema Bogovađi i Lajkovcu.

Zahvalio bih se predsedniku Aleksandru Vučiću na inicijativi da se svi ovi regionalni i lokalni putevi urade i da sa poboljša komunikacija između dve opštine.

Mi ranije nismo imali toliko blisku saradnju sa pojedinim susednim opštinama, pogotovo sa Ljigom. Ovakvi projekti upravo spajaju i pojačavaju komunikaciju između dve opštine, sve to svakako otvara prostor za neku kasniju zajedničku saradnju u realizaciju i drugih infrastrukturnih projekata, kao i projekata koji se tiču privrede i dovođenja investitora.

Svi zajedno smo bili na sastanku kod ministra policije dr Nebojše Stefanovića i ovo što sada realizujemo je na njegovu inicijativu. I po ovom pitanju, posebnu zahvalnost izrašavam predsedniku opštine Ub Darku Glišiću. Bio je na tom sastanku prisutan i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i tada je obećao da će i Lajkovac i Ljig dobiti dosta sredstava, baš za izgradnju ovakvih puteva.

Tako da zahvaljujući njima, ministru Stefanoviću, Drobnjaku i Darku Glišiću, dobijeno je tri miliona evra ili 360 miliona dinara. To je ogromna cifra i ogromna investicija za opštinu Lajkovac, upućena u putnu infrastrukturu.”

Naime, pojedine deonice trase stare ćirine pruge do sada su samo parcijalno rekonstruisane i asfaltirane, na području lajkovačke opštine po prvi put 1979. godine, a ovo je nakon 50 godina prva rekonstrukcija kompletne trase.

Darko Jevtić, predsednik mesne zajednice Donji Lajkovac je na novom, još vrelom asfaltu, koji je upravo prošao kroz selo rekao:

“Ovo je svakako veliki dan za našu mesnu zajednicu, upravo iz razloga što se na njega čekalo preko 50 godina. Zahvaljujem se predsedniku opštine Lajkovac, kao i svim čelnicima lajkovačke opštine, koji su uspeli da se izbore za realizaciju ovog projekta, koji finansiraju Putevi Srbije. Svakako, ovo je velika stvar za naše selo. Ovaj put, pored toga što povezuje dve opštine, prolazi kroz naše selo u dužini od četiri kolometra. Ovo je jedna od najvećih investicija u istoriji naše mesne zajednice, koja direktno utiče na bolji i lepši život naših meštana.”

Darko Todorović, predsednik mesnog odbora SNS, takođe se zahvalio svima koji su doprineli realizaciji ovog projekta i dodao:

“Ovo su čekali naši dedovi i očevi, evo mi smo konačno dočekali, tako da mi sa tri lokalna puta izlazimo na prugu, dva su nam asfaltirana i ostalo nam je još jedan da spojimo. To je to i onda imamo izlazak celog sela, time skraćujemo put do Bogovađe, odnosno Lajkovca, za nekih četiri do pet kilometara. Zahvaljujem se predsedniku i predsedniku stranke.

U poslednje dve godine smo radili tri lokalna puta, ostao je taj još jedan da spojimo sa prugom. Ovim, za deset minuta ćemo biti u Dudovici, za 15 minuta u Ljigu, tako da smo maksimalno poboljšali sve prilaze i skratili sve veze.

Putevi su nam i bili glavni problem u selu. Pozivam mlade da ostaju na selu. Ja se nadam da će nam u sledećem mandatu 90% puteva biti asfaltirano i da će biti obezbeđeni svi uslovi za život na selu.”

Uz to, već planiranom i najavljenom rekonstrukcijom trase od pepeljevačke rampe, Železničkom ulicom do prve raskrsnice na Triangli i uzimajući u obzir da je nastavak deonice do železničkog mosta već asfaltiran, aktuelnim radovima na rekonstrukciji trase stare ćirine pruge, kompletira se potez od Latkovića do pepeljevačke rampe. Time se ujedno dobrim delom i saniraju posledice štete na putevima nastale izgradnjom koridora i dobija jedna važna kompletno urađena putna celina.

Related posts