POETSKA TRILOGIJA DANICE ĐURIĆ ZA JUBILEJ

Izašla je iz štampe zbirka pesama OVDE STANUJU PESME, autorke Danice Đurić, koja se sastoji se iz tri dela – VOZOVI I SNEGOVI, KOLUBARSKE MAGLE i SEĆANJA I SNOJAVICE! Zbirka sadrži 365+1 pesmu za isto toliko dana u godini na 394 strane. Ovo je deseta, jubilarna knjiga Danice Đurić i to trilogija, dakle poetska trilogija za stvaralački jubilek autorke koja živi i stvara u Lajkovcu.

“Za to što je moja deseta knjiga napokon ugledala svetlost dana i postala rukama opipljiva “krivi ” su moji prijatelji koji me prate od samog početka do dana današnjeg, a ja sam im zbog toga neizmerno zahvalna! Čovek koji ima ovakve prijatelje je veoma bogat čovek, a to su: Andrijana Abeona Paunović, Nebojša Đurić, Vera Stankovic, Predrag Kovačević, Vesna Zujovic Jovanovic, AGRO – TARA, Zoran Brkić i Slobodan Grbić,” kaže Danica Đurić, podjednako ponosna i na svoj književni jubilej i na svoje prijatelje.

Danica Đurić, koja se pisanjem bavi čitavog svog života, prvu knjigu i to zbirku pesama objavila je u zrelim godinama, 2013. – te godine. Za kratko vreme do sada objavila je do sada deset knjiga, a po svemu sudeći ima tu još dosta napisanog i neobjavljenog, ali i dela u fazi stvaranja.

O svojim korenima, o sebi i svojim delima, Danica Đurić kaže:

“Rođena sam 1962. godine 10. jula, ali zbog tadašnjih prilika zvanični datum tj.papirološki, kaže da je to bilo 15. avgusta 1962. Rođena sam u Sitniku kod Konjica (BiH), ali detinjstvo nisam provela tamo. Sa moje nepune dve godine otac se doseljava u Srbiju i nastanjujemo se u Pepeljevcu kod Lajkovca. U zadnjih desetak godina od kad se bavim književnim radom objavila sam tri zbirke pesama, STO JEDNA PESMA STO JEDAN SAN, RIZNICA BISERNOG SJAJA, VETROVI I KIŠE i DUŠAMA VAŠIM , dva romana CVET IZ KAMENA i PO VJERI I KRVI i SUDBINA. Tu je i zbirka pesama za decu DANI DETINJSTVA i knjiga poetske proze ČOVEK, PRUGE I VOZOVI. Živim i stvaram u Lajkovcu.”

Pitali smo Danicu Đurić i odakle to da takvim intenzitetom izdaje knjige!? Jednostavno je rekla, da se sa godinama nakupilo puno toga i napisanog i u skicama, a i da su se uslovi za njihovo izdavanje stekli tek u njenim zrelim godinama.

Prethodnih godina je Danica Đurić bila učesnik brojnih književnih večeri širom Srbije, a sve njene knjige imale su organizovanu promociju u Lajkovcu.

Kako još uvek nezvanično saznajemo, u okviru programa manifestacije Dani Lajkovca, u organizaciji Gradske biblioteke Lajkovac biće organizovano književno veče Danice Đurić, na kome će biti predstavljenja njena deseta jubilarna knjiga, a u povodu trilogije i jubileja Danica Đurić dobiće i bilbord u Lajkovcu.

Related posts