PROGRAM “BEZBEDNO NA BICIKLU” I ZA LAJKOVAČKE OSNOVCE

Lajkovački osnovci, učenici od trećeg do šestog razreda, imali su danas jedinstvenu priliku da steknu teorijska i praktična znanja neophodna biciklistima za bezbedno učešće u saobraćaju.

U dvorištu OŠ “Mile Dubljević” postavljen je poligon za praktičnu obuku, dok je teorijski deo obuke obavljen u holu škole, uz projekciju slajdova. Učenici su pre početka teorijske obuke popunjavali testove na temu učešća biciklista u saobraćaju.

Početku ove korisne obuke za učenike prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Andrija Živković sa saradnicima i lokalnog Saveta za bezbednost u saobraćaju.

Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Ivan Bojović, resorno zadužen upravo za dvotočkaše , o ovom važnom projektu je za portal LAJKOVAC NA DLANU REKAO da je ovo druga godina za redom u kojoj Agencija sprovodi program “Bezbedno na biciklu”, namenjen populaciji najmlađih učesnika u saobraćaju, a to su deca uzrasta od 7 – 14 godina.

Bojović je rekao, da je kroz ovaj program do sada prošlo 182. -oje dece.

Saznajemo, da je u poslednjih pet godina u Srbiji poginulo osmoro dece biciklista, u 802 slučaja deca biciklisti prošli su sa lakšim telesnim povredama i zabeleženo je 217 slučajeva sa teškim telesnim povredama.

Statistika pokazuje da deca biciklisti kao učesnici u saobraćaju najčešće ginu u letnjim mesecima i to izmešu 16 – 18 časova. Starosni prosek stradanja je 11 godina, a povređenih je 10 godina.

Tokom teorijske obuke, lajkovačkim osnovcima su danas preneta osnovna znanja koja učesnici u saobraćaju treba da imaju, sa posebnim osvrtom na pravila koja važe za bicikliste.

Praktični deo obuke podrazumevao je uvežbavanje na poligonu konkretnih radnji koje su neophodne biciklistima za bezbedno učešće u saobraćaju.

“Strategija bezbednosti na putevima u Srbiji ima za cilj, da do 2020.-te godine ne bude više poginule dece!”, naglasio je danas u Lajkovcu, u ime realizatora pprograma “Bezbedno na biciklu” Ivan Bojović, redstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja.

Osnovci su danas pokazali vidno interesovanje za za program “Bezbedno na biciklu”, odgovorno su sarađivali sa realizatorima projekta, a i lepo vreme je poslužilo, pa je praktična obuka na poligonu realizovana u vrlo optimalnim uslovima.

Related posts