PLANINARI ĆIRE U BUGARSKOJ

Nakon burnog prošlog vikenda, tokom kojeg su planinari Ćire bili uspešni domaćini Međunarodnog susreta Železničarskih planinarskih društava na Rajcu, već ovog vikenda aktuelna je planinarska akcija u Bugarskoj.

Lajkovački planinari su u Bugarsku otputovali još u sredu 26. juna, a prvi uspon otpočeo je na Vidovdan, a akcija traje do nedelje 30. juna.

Kako saznajemo, lajkovački planinari ispunjavaju sve zacrtano, uz neznatne promene u danima reaalizacije akcije.
O tome kako protiče akcija lajkovačjkih planinara u Bugarskoj, Vladan Jakovljević za portal LAJKOVAC NA DLANU kaže:
“Sve što smo planirali popeli smo uz zamenu dana izvodjenje akcija.

U petak smo pošli od Hiža Bandrerica – hiza Vinhrena, a prva pauza nam je bila kod prvog jezera po imenu ”Okoto”. Nakon toga usledio je nastavak puta ka Banderiškim jezerima, Žablje jezero do prevoja Todorkina porta, odakle se pogled pruža kako na banderiška jezera na jugo zapadu, tako i na Vasiliška na jugo-istoku. Usledio je uspon na Vrh Mala Todorka 2712mnv, zatim nastavak puta grebenom ka vrhu Velika Todorka 2746mnv, odakle se sve vreme pruža pogled na okolno vrhove Pirina, od kojih dominiraju Vihren, Kutelo, Muratov vrh, ali i na sva okolna jezera kao i na jezera ”Todorkine oči”. Silazak sa tog vrha bio je ka jezerima Todorkine oči i nastavak puta preko Vasiliških jezera do doma Damjanika. Po dolasku u dom, imali smo odmor i nastavak puta niz Damjaničku reku. Ova staza je ukupne dužine 26.5km.

Danas, u subotu, realizovali smo stazu dužine oko 16 km, od Hiže Banderica- Hiže Vinhren do samog vrha Vinhren na 2914mnv. Silazak je bio niz severnu Vihrensku stenu, gde je na dva mesta bilo snega i na jedno razvlačeno uže ka Velikom kazanu i uspon na vrhove Veliki Kutelo 2908mnv i mali Kutelo 2907mnv. Nakon ovih vrhova, prelazak preko atraktivnog grebena Končeto i povratak nazad kroz veliki i mali Kazan ka domu Banderica.”

Akciju u Bugarskoj lajkovački planinari završavaju u nedelju 30. juna, a više je nego očigledno da je ova akcija za njih veliki izazov i da uživaju u svakom trenutku.

Related posts