MILUTINOVE SKULPTURE U EKATERINBURGU, MILUTIN U PARIZU

U okviru projekta “Art-Slavija”, od 28. do 30.juna u Ekaterinburgu, na Trgu centra kulture i umetnosti “Go Reftinskij”, otvorena je foto izlžba skulptura umetnika iz Lajkovca Milutina Rankovića, ali bez prisustva autora, iz ekonomskih, ali i drugih lepših razloga.

Organizatori izložbe su Udruženje “Art Arsenal ” i Kulturni centar “Vojnici otadžbine” iz Ekaterinburga.

Izložba je otvorena na Vidovdan, praznik koji posebno praznuju svi slovenski narodi, a istovremeno se u Ekaterinburgu događa i Slet veterana “Zvezda”, tako da će veliki broj ljudi videti reprodukcije Milutinovih skulptura, ali ne i sam autor.

“Nisam bio u prilici da odem na ovu zložbu, avionske karte su u ovom periodu jako skupe, a Ekaterinburg je na granici Evrope i Azije. Na sreću, postoji ekektronska pošta pa publika neće biti uskraćena za doživljaj. Mnogo lakše će mi biti da odem u Pariz, gde autobus stiže za 24 sata, gde sam takođe pozvan da učestvujem na “Danima Srbije i srpske kulture” i to na zajedničkoj izložbi u francuskoj galeriji “Artcad” u opštini Suren. Ta izložba trajaće od 1 jula do Ivanjdana, ali ja mogu biti samo na otvaranju. Osim poziva iz sveta, ovih dana bilo ih je i od domaćih organizatora, recimo sa “Riora”, kod Mionice na jedan zaista interesantan skup, gde sam predhodnih godina učestvovao, kao i od lajkovačkog kulturnog centra da izlažem u toku Dana Lajkovca, ali razasuti radovi po raznim galerijama i posao oko manifestacija koje Turistička opganizacija opštine Lajkovac u julu organizuje, ne dozvoljavaju mi da izložbu priredim kvalitetno, a posle više od tri i po decenije rada, ne bih ovom poslu smeo da pristupam površno, da se ne obrukam pred svojim sugrađanima, pa ćemo to ostaviti za budućnost,” rekao je za portal LAJKOVAC NA DLANU, umetnik Milutin Ranković, neposredno pred odlazak u Pariz.

Related posts