KONCERT MOMČILA ALEKSANDRIĆA U VALJEVSKOJ GIMNAZIJI

Doktorant Univerziteta u Minesoti, Lajkovčanin Momčilo Aleksandrić, održaće večeras od 20 časova koncert u svečanoj sali Valjevske gimnazije, stecištu prestižnih kulturnih događaja. Na programu su dela Brauera, Sora, Da Milana, Lobosa, Diensa i Hinastera.

Aleksandrić (1991) je osnovno muzičko obrazovanje stekao u školi „Živorad Grbić“ Valjevo – IO Lajkovac, u klasi profesora Dragana Nikolića. Srednju muzičku školu pohađao u klasi profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića u Beogradu, gde je na FMU završio i osnovne i master studije za gitaru u klasi profesora Srđana Tošića. Od 2016. godine pohađa doktorske studije za gitaru na Univerzitetu u Minesoti u klasi profesorke Maje Radovanlije.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima među kojima se izdvaja prva nagrada na Internacionalnom Hong Kong Altamira takmičenju gitare u 2018. godini. Od osvajanja ove nagrade, Momčilo je svirao koncerte u Sjedinjenim Američkim državama, Aziji, i Južnoj Americi. U julu i avgustu 2019. godine održaće koncerte i master-klasove na pet festivala u Kini, kao i u dva grada u Australiji – Sidneju i Melburnu.

Aktivan je i na polju muzikologije i teorije muzike, nastojeći da ih poveže sa izvođaštvom. Održao je mnogobrojna predavanja, među kojima se izdvajaju prezentacije u Sinsinatiju, Majamiju, Indianapolisu, Hong Kongu, Bankoku, Herediji (Kostarika), itd. Njegov rad o Ljobetovim Varijacijama na Sorovu temu objavljen je u martu 2019. godine u Soundboard časopisu Gitarske fondacije Amerike.

Pored solo gitare, Aleksandrić je nastupao u kamernim sastavima među kojima se izdvaja duo sa Filipom Živanovićem. Nastupajući kao Beogradski gitarski duo, Momčilo i Filip su osvajali nagrade na beogradskom Gitar art festivalu, Sadern festivalu gitare u Južnoj Karolini (SAD), kao i na takmičenju kamernih sastava u okviru prestižne Konvencije Gitarske fondacije Amerike održane u Kentakiju 2018. godine.

Od 2015. godine učestvuje u organizovanju koncertnih sezona Beogradskog gitarskog društva čiji je osnivač, kao i snimanju video materijala za njihov Belgrade Guitar District YouTube kanal.

Related posts