UREĐENJE GRADSKOG JEZGRA LAJKOVCA

Radovi na parternom uređenju Gradske kuće privode se kraju i biće završeni do 22. juna, potvrdio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković i najavio i druge aktivnosti na uređenju gradskog jezgra:

“Opštinsko rukovodstvo je pre tri godine započelo planski da radi i da zaokružuje planiranu celinu uređenja i gradskog jezgra Lajkovca i okolnih sela.

Radovi se na parternom uređenju opštinske zgrade privode kraju. Rok za završetak ovih radova je 22. jun i radovi će do tada biti završeni i taj deo će tada biti otvoren i pušten u rad.

Takođe, ostaje još uređenje prostora stare Zelene pijace. Po drugi put je raspisana javna nabavka za izgradnju parka, jer prošli put pristigle ponude nisu imale validnu kompletnu dokumentaciju, tako da je taj postupak ponovljen.

Ideja je bila, da oba ova prostora budu uređena do Dana Lajkovca, ali po svemu sudeći, biće pušten samo deo ispred opštine, a radovi na izgradnji parka biće aktuelni u toku manifestacije Dani Lajkovca.

Očekujemo da u toku letnjih meseci zaokružimo ovaj deo oko zgrade opštine sa parkom i da tokom leta nastavimo sa uređenjem samog Lajkovca. Asfaltiraćemo parter nove Zelene pijace i nastojati da taj deo oko Zelene pijace što više približimo građanima, da to bude jedan poljoprivredni deo koji će biti prepoznatljiv. Ispostavilo se, da je izmeštanje pijace pun pogodak. Zelena pijaca živi uspešno i na novoj lokaciji i svi koji su i do sada imali naviku da idu na pijacu nastavili su da to čine i sada. Izmeštanje pijace je otvorilo prostor i mogućnost da se centralni deo Lajkovca pretvori u jedan primeren urban deo.

Tokom leta, biće pokrenuto i uređenje modernog šetališta na Kolubari sa pratećim mobilijarom, popularne “bankine”, od mosta do Jolića vodenice ove godine u dužini od 705 metara, što će biti nastavljeno i kasnije, kako bi građani naše i susednih opština, kao i turisti, imali poptpuno i primereno uređeno atraktivno izletište.

Biće nastavljeni i radovi na lokalnoj putnoj mreži. Ranije, pre tri godine postavljeni cilj bio je bar po 500 metara godišnje asfalta u svakoj mesnoj zajednici. Pojedina sela su dobila i više. Nadam se da će se to nastaviti u svih 18 mesnih zajednica.

Ovu godinu će obeležiti i obimni radovi na planu vodosnabdevanja, odnosno kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže preko Kancelarije za javna ulaganja.

Ono što moramo imati u vidu, a jako je važno, Lajkovac mora da iskoristi maksimalno prolazak Autoputa i u tom kontekstu je bitno stavljanje u funkciju nove Industrijske zone, što otvara mogućnost novih radnih mesta i pobiljšanja ukupnog potencijala lokalne privrede.”

Related posts