TRIBINA O VASPITANJU DECE

Tribina ” Vaspitanjem bez kazne i bez nagrade do dobrog deteta i dobrog đaka”,održaće se u sredu 15. maja od 17 časova u sali bioskopa KC „Hadži Ruvim“ u Lajkovcu.

Naime, povodom Svetskod dana porodice KC „Hadži Ruvim“ u saradnji sa OŠ „Mile Dubljević“ organizuje tribinu na temu vaspitanja dece.

Gost i predavač biće profesor Milica Novković.

Na tribini će pored ostalog biti pojašnjeno, kako bez potkupljivanja i kažnjavanja mama i tata mogu da budu najbolji roditelji, a deca bez dresure štapom i šargarepom izrastu u vredne i vaspitane ljude koji će voleti da rade i da uče.

Milica Novković

Milica Novković, profesorka jugoslovenske i svetske književnost u penziji, petnaest godina putuje po Srbiji i regionu -promovišući model izvornog vaspitanja, vaspitanja bez kazne i bez nagrade.

Milica Novković je autor “Porodičnog bukvara”, “Bit(ka) Ljubavi” i autor Programa “Vaspitanjem bez kazne i bez nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi”.

Rođena je u Zemunu 1947, a odrasla je u Đakovu i Crvenki. Gimnaziju je završila u Vrbasu, a Filološki fakultet u Beogradu (jugoslovenska i svetska književnost).

Dvadeset pet godina je bila profesor u osnovnim i srednjim školama Beograda. Primenjivala je veliko pedagoško delo pokojnog profesora Petra Savića.

Svoje ogromno iskustvo u primeni “Nove škole”, koja počiva na principu odnosa bez kazne i bez nagrade, primenila je u radu u svom vrtiću “Dobar đak”. 1999 svo svoje iskustvo i znanje pretače u knjigu “Porodični bukvar”, koju namenjuje savremenoj porodici. Milica je shvatila, da je usvajanje “plišanog” vaspitanja, ukidanje štapa, a usvajanje “šargarepe” nanelo veliku štetu porodici, pa time vrtiću, školi i društvu u celini.

Porodica je, devedesetih godina prošlog veka, zemalja u tranziciji, ušla u duhovnu i moralnu krizu jer su deca “zagospodarila” roditeljima, vaspitačima i nastavnicima. “Plišana” porodica je stvorila “plišani” vrtić i “plišanu” školu.
Danas se svi bave posledicama i popravljanjem vrtića, škole, roditelja i deteta. “Porodični bukvar” nudi rešenje, tako što otklanja uzroke, koji su doveli do krize u svim međuljudskim odnosima.

Otklonivši kaznu i nagradu, prezaštićivanje, verbalizam i zloupotrebu imitatorskog oblika učenja dete se vraća svojoj izvornoj prirodi i problemi se tope.

Punih četrnaest godina Milica, odnedavno i njeni saradnici, drže besplatna predavanja širom Srbije, u regionu Balkana, Sloveniji, Hrvatskoj i pojedinim zemljama Evrope.

Milica je profesor u penziji, majka dvoje odrasle dece i baka troje unučadi. Živi u srećnom braku i ima maksimalnu podršku cele svoje porodice, za svoj vrlo ozbiljan i težak rad.

U maju 2016. godine, objavljena je nova knjiga BIT(KA) LJUBAVI, koja je posvećena mladima rođenim u periodu 1985-2000.

„Čovek je biće koje se rađa sa klicama Ljubavi, Radosti, Dobrote, sa klicama emocionalne, racionlane, duhovne inteligencije, sa brojnim talentima, sa pozitivnim potencijalom, sa potrebom da živi zdravo, da radi i uči s Ljubavlju u ovoj velikoj učionici, koja se zove život. Dakle, u uslovima bez kazne i bez nagrade, jednom rečju bez dresure malog čoveka, stvaraju se uslovi da se celokupni unutrašnji potencijal svakog deteta, svakog čoveka razvije do maksimuma. Vreme dresure čoveka neumitno odlazi u muzej istorije vaspitanja. Dolazi vreme vas-pitanja-„hranjenja“deteta Ljubavlju.

To je vaspitanje za treći milenijum“, kaže Milica.

Related posts