DERMOSKOPIJA PREVENTIVNO ČUVA KOŽU

U ambulantama za kožno venerične bolesti juče su obavljani dermoskopski pregledi kože. Na ovaj način specijalisti dermatovenerologije Opšte bolnice Valjevo daju doprinos ranom otkrivanju promena i oboljenja na najvećem ljudskom organu, koži.

Mogućnost da se pregleda u ovoj preventivnoj aktivnosti iskoristilo je 68 građanja. Ono što je dobro, jeste da nije uočen nijedan melanom, ali je 11 osoba upućeno da se javi hirurgu, kako bi se uočena promena odstranila i poslala na PH analizu. Takođe, ovakvi preventivni pregledi su podrška programu borbe protiv melanoma. Građani inače ostalim danima mogu da se pregledaju u periodu od 8.30 do 15.30 sati u ambulantama za kožno venerične bolesti i tako daju aktivan doprinos borbi protiv kožnih oboljenja koja su u znatnom porastu poslednjih decenija.Sama dermoskopija obavljase malim ručnim mikroskopima – dermoskopima i predstavlja potpuno neinvazivan pregled.

Preterano izlaganje Sunčevim zdracima kao i upotreba solarijuma ozbiljno ugrožavaju kožu, pa je usvojena zabrana sunčanja u solarijumima za osobe mlađe od 18 godina.

Prema statistici koja upozorava, u toku 2018. godine zabeleženo je 27 novih slučajeva melanoma, koji predstavlja jedan od najmalignijih oboljenja koja direktno ugrožavaju život, a znatno je povećan i broj ostalih tumora kože koji u protekloj godini doseže čak 247 novoobolelih.

Related posts