OPTIRA IDEJA O SAMOSTALNOM CENTRU ZA SOCIJALNI RAD

Nije se odustao od inicijative koja se provlači dugi niz godina da Lajkovac dobije samostalni, opštinski Centar za socijalni rad.

Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac kaže, da su svi elementi za realizaciju ove ideje prisutni i da se traži još pravni modus za njenu realizaciju:

” Mi nismo odustali od te priče i kompletne zamisli, tako da ćemo u narednom periodu videti da i tu šansu iskoristimo. Postoji dobra volja i direktora i resornog ministarstva, samo da nađemo pravni modus da tu zamisao i realizujemo i nadam se da ćemo u budućem periodu u tome i uspeti.

Od tri opštine koje pokriva postojeći Zajednički centar za socijalni rad za opštine Ljig, mionica i Lajkovac, svakako od ove tri opštine Lajkovac ima mnogo veće potrebe. To nije zato što Lajkovac ima veći broj ugroženih, nego što Lajkovac izdvaja najviše novčanih i drugih sredstava za najugroženije i što se 50% poslova koje centar obavlja odnosi upravo na lajkovačku opštinu.”

Predsednik Živković naglašava izuzetnu saradnju lokalne samouprave sa postojećim centrom “Solidarnost”, posebno tokom prethodne dve godine. Podseća i da su u prethodnom periodu značajno upodobljeni uslovi za funkcionisanje centra: prošle godine sredstvima od oportuniteta, nakon Javnog poziva ministarstva pravde na kome je centar prošao sa svojim projektom i dobio sredstva, sređene su kancelarije centra, zamenjen nameštaj i računari, a ove godine biće zamenjena i stolarija, tako da će uslovi za rad biti znatno bolji.

Dileme nema, po visini sredstava koja izdvaja za socijalna davanja i svim merama socijalne politike, opština Lajkovac sasvim sigurno zaslužuje da ima samostalni centar za socjalni rad. Krajnje je vreme i da se to realizuje, a Lajkovac je u više navrata do sada bio na pragu realizacije te ideje.

Related posts