SJAJAN KONCERT NUTAVUTA RATANAKARNA

Lajkovačka publika imala je jedinstvenu priliku da u Gradskoj kući uživa u koncertu “Originalna muzika za klasičnu gitaru” kompozitora i klasičnog gitariste Nutavuta Ratanakarna, koji dolazi iz dalekog Tajlanda. Bio je ovo svojevrstan kulturni dogođaj, kome je vredelo prisustvovati.

Iako pred iznenađujuće malobrojnom ali odabranom publikom, umetnik sa Tajlanda je vrlo posvećeno svirao i pružio kompletan doživljaj. Publici se obraćao na engleskom jeziku, a svirao je mahom svoje kompozicije koje predstavljaju njegova sećanja na zemlje u kojima je boravio. Vrhunska senzibilnost, sigurnost i samouverenost, kao i lakoća prelaska iz jednog u drugi žanr, bili su evidentni tokom njegovog nastupa. Naravno, nije izostao ni poziv publike na bis, koji je umetnik bez dvoumljenja prihvatio.

Sa koncerta, čiji je organizator ovdašnji Kulturni centar, publika je izašla prezadovoljna i prepuna utisaka. Lajkovačka publika je inače prilično zahtevna, a spektakli koje je ovde priređivao Momčilo Aleksandrić, a i brojni drugi umetnici, prilično su podigli njen prag očekivanja.

Nutavut Ratanakarn aktivno inače nastupa kao izvođač i predavač širom sveta. Na svom putešestviju po svetu, na veliko zadovoljsvo ovdašnje publike, stigao je i u Lajkovac.

Član je žirija i predavač na vodećim svetskim festivalima za klasičnu gitaru.

Nutavut vodi svoj privatni gitarski studio u Bangkoku. Njegovi đaci osvajaju prestižne nagrade. Snimio je 10 audio i video izdanja klasične muzike i svoje originalne muzike, koju redovno predstavlja na najgledanijim televizijama i najslušanijim radio stanicama na Tajlandu. Direktor je Internacionalnog Festivala gitare na Tajlandu i predsednik Bangkok gitarskog društva.

Lični je prijatelj i saradnik Lajkovčanina Momčila Aleksandrića, takođe umetnika sa zavidnom internacionalnom karijerom, po čijoj preporuci se i obreo u Lajkovcu.

Related posts