IZLOŽBA U SUSRET RUSKOM CARU ,ROMANOVI-CARSKO SLUŽENJE

 

Izložba fotografija U SUSRET RUSKOM CARU, ROMANOVI-CARSKO SLUŽENjE, koja je posvećena poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici, biće otvorena u četvrtak  5. jula u 19 časova, u Galeriji KC „Hadži Ruvim“ Lajkovac.

Ovom izložbom, obeležava se  vek od smaknuća poslednjeg Ruskog imperatora i njegove porodice, koji su u Ruskoj i Srpskoj Crkvi pribrojani liku svetitelja.

Uz blagoslov vladike valjevskog gospodina Milutina, organizatori izložbe o Romanovima su: Crkvena Opština Lajkovac i Radio pravoslavne Eparhije valjevske „ISTOČNIK“ u saradnji sa Kulturnim centrom „Hadži Ruvim“ Lajkovac.

 

Odabrani fotomaterijal, do sada nedostupan širokoj javnosti, govori o carskoj porodici, njihovom svakodnevnom životu i služenju za dobrobit otadžbine i naroda.

Projekat je nastao sa željom i ciljem da se srpskoj publici približi lik i delo članova poslednje dinastije.

Upravo mučenik car Nikolaj i njegova porodica uživaju posebnu ljubav kod srpskog naroda. Buđenje sećanja na carske mučenike nosilo je poseban značaj 2017. godini, kada se navršilo 100 godina od početka velike ruske tragedije, a 2018.godine je 100-godišnjica mučeničke končine poslednjeg Ruskog imperatora i njegove porodice.

Izložbu čine crno-bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov. Dimenzije fotografija su 50×70 cm. Izložba je tematski podeljena na celine. Jednu celinu čine portreti članova carske porodice. Među njima se posebno izdvajaju paradni portreti. Psihološki portreti donose svu lepotu slovenskog lika, a gledaoci takođe imaju uvid u modu i stil oblačenja sa kraja 19. i početka 20. veka. Druga celina su žanr fotografije. U okviru ove celine izvajaju se fotografije iz ličnih albuma porodice Romanov. To su spontane fotografije, neformalne. Zabeleženi su momenti u šetnji, razgovoru, odmoru, dečijim igrama. Ove fotografije su retkost jer su ih radili lično članovi porodice. Poznato je da su Romanovi posebno voleli fotografiju. Sledeće su fotografije vojne tematike. Na njima car blagosilja vojsku pred odlazak u rat, isprobava novo oružje, daje vojsci naređenja, uključuje prestolonaslednika u tajne vojevanja. Carica i velike kneginje su se bavile humanitarnim radom. Obilazile ranjenike, pomagale bolesnim vojnicima i delima i rečima. Iz njihovih dnevnika se zna da su asistirale i prilikom najtežih operacija. Zabeležene su dok neguju vojnike.

Posebno je važani citat reči koje je izgovorio naš Vladika Nikolaj Velimirović,1932.godine o imperatoru Nikolaju.

Izložbena postavka o Romanovima, biće dostupna javnosti u Galeriji KC “Hadži Ruvim” u Lajkovcu do 12. jula.

Related posts