IMPOZANTAN BUDŽET OPŠTINE ZA 2019.

Skupština opštine Lajkovac je na 27. sednici usvojila budžet za 2019. godinu, koji će iznositi milijardu i 232,5 miliona dinara i za 150 miliona dinara je manji od prošlogodišnjeg. Budžet je prvenstveno manji zbog smanjenja prihoda od naknade za gradsko građevinsko zemljište. Teret će snositi investicije, a svi programi socijalne zaštite, kao i projekti i programi iz društvenih delatnosti ostaće isti ili veći. U oblasti izgradnje i uređenja infrastrukture akcenat će biti na vodosnabdevanju. Predsednik Skupštine Živorad Bojičić nakon sednice je konstatovao da će prvi rebalans pokazati da li je budžet i praktično manji, ali da je od toga bitnije da se kvalitetno utroši:

– Na nama je zadatak da se završe svi kapitalni objekti do polovine naredne godine i da se izvedu planirani radovi. I ovim budžetom smo dokazali da opština Lajkovac ima snage da isprati sve planirano, nijedan program nije izostavljen. Sredstva se povećavaju i za porodilje i za regresiranje vrtića, vantelesnu oplodnju, prevoz dece, dotacije najsiromašnijim penzionerima, za osnovne i srednje škole, učeničke i studentske stipendije. Imamo najniže cene vrtića i regresiramo puno dece – smanjili smo cenu za drugo dete iz iste porodice, za treće i četvrto je besplatno.

Na sednici su usvojeni programi poslovanja JP „Gradska čistoća“, PU „Leptirić“, KC „Hadži Ruvim“, Gradske biblioteke, Ustanove za sport i omladinu i Turističke organizacije, kao i svi budžetski fondovi i programi. Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine iznosi skoro 193 miliona dinara, a Program za unapređenje uslova života lokalne zajednice 480 miliona. Za komunalne delatnosti planirano je 234,4 miliona dinara, od toga za vodosnabdevanje 74,8 miliona; za zaštitu životne sredine 143 miliona; za organizaciju saobraćaja i saobraćajnu infrastrukturu 76 miliona; za socijalnu i dečju zaštitu 55 miliona i kulturu 40 miliona; za lokalni ekonomski razvoj oko 19 miliona, za poljoprivredu 18,2 miliona itd. Najznačajnije investicije u 2019. biće završetak izgradnje zatvorenog bazena i izgradnja Zelene pijace, zatim izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogovađi i kanalizacije u Bogovađi i Slovcu,, izgradnja vodovodne mreže u Jabučju, kao i mreže Pepeljevac-Strmovo-Pridvorica. Uložiće se dosta u lokalne nekategorisane puteve, rehabilitaciju puteva i ulica i uređenje vodotokova, završetak amfitetra u OŠ Mile Dubljević, uređenje Gradskog trga itd.

Skupština je za vršioca dužnosti direktora JP „Gradska čistoća“ imenovala Bojana Bogdanovića iz Lajkovca, dok je za novog direktora Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine LJig, Lajkovac i Mionica (sa sedištem u LJigu) izabran Dragan Radovanović iz LJiga.

Related posts