DEČIJA PREDSTAVA „STUDENKO“

U utorak 27. novembra od 10 časova u sali bioskopa KC „Hadži Ruvim“u Lajkovcu biće odigrana dečija pozorišna predstava “Studenko”.

Tekst za najmlađu pozorišnu publiku – Studenko , suštinski je inspirisan istoimenim crtaćem iz 1934. godine. LJudi vrlo često, naročito danas, poneseni vrtlogom haotičnog i stresnog življenja, zaborave koliko su deca bitna (a deca su zapravo najbitnija), i koliko je teško odrastati. U samom centru priče jeste neposlušni i tvrdoglavi medvedić Medoje koji, umesto zimskog sna i mamine uspavanke, bira da kako jesen, tako i prvi sneg, dočeka van ušuškanog kreveta. I dok u šumi prkosi ledenicima njegovog veličanstva Mraza, na njega sve vreme pazi Studenko tj. razigrana i boje zlata – jesen. Kada je Mraz savladao Medoja, i kada je njegova hrabra pesmica „Briga me za zimu, briga me za sneg, krzno mi je toplo, ja sam pravi medved“ utihnula pred naletom ledenog vetra i mećave, usledio je strah, kao i želja za maminim zagrljajem.

Zna se – deca su mala sve dok ne odrastu, ali njihova želja da se dokažu (i pokažu), naročito roditeljima, često je veća od njih samih; stavlja ih u raznorazna iskušenja koja se uz manji ili veći napor, na kraju, ipak prevaziđu. Iskušenja možemo tumačiti kao zamke, neke buduće, bez kojih život ne bio bio to što je, komplikovan i bolan s jedne, ali magičan i neponovljiv s druge strane, kao što je i samo detinjstvo.

Related posts