SVEČANO OTVORENA NOVA ZGRADA VRTIĆA

U godini kada je osam decenija postojanja organizovane društvene brige o deci u Lajkovcu, a predškolska ustanova slavi 38 rođendan, svečano je otvorena nova zgrada vrtića u Lajkovcu. Vrpcu su zajednički presekli predsednik opštine Andrija Živković i dugogodišnja direktorka Predškolske ustanove „Leptirić“ Mila Lončar Mitrović.

Svečanost povodom otvaranja nove zgrade vrtića u Lajkovcu bila je primerena i odmerena, brižljivo isplanirana i organizovana do najsitnijih detalja.

Objekat je inače u funkciji od početka ove vaspitno-obrazovne godine, ali je ovih dana završena izgradnja pasarele i finiširano uređenje dvorišta. Njegovim završetkom, konačno su nakon 34 godine prošireni kapaciteti vrtića i ukinute liste čekanja. Bio je ovo istorijski dan za Lajkovac i jedan od najlepših događaja koji se mogao zbiti na iskraju godine.

Investicija je vredna oko milion evra. Od toga je 112 miliona dinara finsirano iz opštinskog budžeta, od sredstava Elektroprivrede Srbije – Rudarskog basena „Kolubara“, dok je 17 miliona za spoljašnje uređenje obezbedilo Ministarstvo privrede u okviru projekta „Gradimo zajedno“, koji se odnosi na povećanje lokalne i regionalne infrastrukture.

Nova zgrada površine 1350 kvadrata ima deset soba za boravak dece od 3 do 6,5 godina, multifunkcionalnu salu-igraonicu, distributivnu kuhinju, kancelarije i sve prateće sadržaje. U zgradi je potpuno nova oprema. Urađena je pasarela na mestu gde je srušen montažni objekat tako da postoji funkcionalna topla veza sa starom zgradom vrtića. Nova kotlarnica je dislocirana iz dvorišta vrtića i nalazi se u sklopu kotlarnice obližnjeg Doma zdravlja. Dvorište je prošireno za 19 ari: ima dva igrališta ukupne površine 830 kvadratnih metara sa tartan podlogom, novim rekvizitima i mobilijarom, zelenilo i ogradu.

“Kompleks ima sve što je potrebno u skladu sa važećim standardima i normativima koji uređuju oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja. A najvažnije je da imamo puno dece, trenutno 505. U starom objektu su deca jaslenog uzrasta, u novom deca od mlađe grupe do pripremne predškolske grupe, kao i deca sa seoskog područja. Veoma je važno da više nemamo izdvojena odeljenja, poput onog smeštenog u ustupljenom prostoru Doma mladih. Dobili smo mnogo kvalitetnije, humanije, bezbednije uslove za boravak dece, pre svega na radost najmlađih i njihovih roditelja, ali i nas, zaposlenih, jer će nam rad biti itekako olakšan i unapređen”, izjavila je Mila Lončar Mitrović prilikom obilaska novog objekta.

Objekat je građen nekoliko godina. Prva faza je bilo rušenje jednog dela montažnog objekta, druga je bila izgradnja nove zgrade, treća rušenje stare kotlarnice i preostalog dela montažnog objekta i izgradnja nove kotlarnice. Završnu fazu predstavljala je izgradnja pasarele (tople veze sa starim objektom) i uređenje dvorišta. Obilazeći vrtić, predsednik opštine Andrija Živković podsetio je da je bilo brojnih poteškoća prilikom realizacije, ali s obzirom da je izgradnja novog objekta vrtića bio jedan od prioriteta opštine, uspešno je sve prevaziđeno.

“Otvaranje novog vrtića jedan je od najvažnijih i najlepših dana za vreme mog predsedničkog mandata. Ulaganje u najmlađe i u obrazovanje je prioritet i države Srbije i opštine Lajkovac. To je ulaganje koje se višestruko vraća u budućnosti. Predstoji nam da nastavimo ovim tempom, da ono što smo započeli privodimo kraju, a da pritom što više povedemo brigu o najmlađim sugrađanima. Svima nama želim što više nasmejane i radosne dece i da ovaj objekat zasija u punom sjaju”, rekao je predsednik Živković.

U kulturnom centru „Hadži Ruvim“ Predškolska ustanova je organizovala šaroliki program u kojem je učestvalo više uzrastnih grupa vrtića „Leptirić“ sa koreografijama nagrađivanim na dečjim festivalima, a specijalni gost programa bila je PU „Zagorka Ivanović“ iz Cetinja, s kojom postoji dugogodišnja saradnja i prijateljstvo.

Pre početka programa zvaničnike opštine i goste, kolektiv „Leptirića“ i mališane u ime Ministarstva prosvete pozdravila je dr Slavica Jašić, načelnik Odeljenja za poslove predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Ne skrivajući zadovoljstvo, prisutnima se govorom obratio predsednik opštine Andrija Živković:

“Osećam veliko zadovoljstvo i ponos što mogu da kažem da je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Lajkovcu u ovom veku završen. Nije samo u pitanju velika i lepa zgrada, već mnogo više od toga: objekat koji će biti drugi topli dom najmlađim Lajkovčanima, u kojem će unapređenje rada i velika posvećenost mališanima biti dokaz istinske brige Opštine Lajkovac o deci predškolskog uzrasta. Iz nove zgrade će sa najlepšim uspomenama izlaziti brojne generacije koje će u narednim decenijama izrasti u stabilne i uspešne građane, spremne da se izbore za lepšu budućnost našeg mesta. Višegodišnji trud i rad opštine Lajkovac, uz brojne poteškoće u realizaciji ovog projekta, danas je dao vidljiv rezultat. Izgradnjom novog vrtića svrstali smo se među retke gradove koji imaju uslove za upis sve dece. Zahvaljujem svim svojim saradnicima koji su uporno i požrtvovano radili na ostvarenju ovog zajedničkog cilja, a posebno direktorki Predškolske ustanove Mili Mitrović Lončar, Elektroprivredi Srbije i Ministarstvu privrede Repubike Srbije. Zahvaljujem roditeljima na strpljenju tokom izgradnje vrtića, a mi smo upravo ovom investicijom uvažili potrebe naših sugrađana”, zaključio je predsednik Živković.

Direktorka Predškolske ustanove „Leptirić“ Mila Lončar Mitrović je goste upoznala sa vrednošću kapitalne investicije za opštinu Lajkovac, ali je istakla:

“Vrednost ovog objekta je, pre svega, u kvalitetnijim, humanijim, bezbednijim i boljim uslovima za razvoj dece, u podsticajnom okruženju za iskazivanje njihovih razvojnih potencijala, u okruženju u kojem će moći da uče igrajući se, a vaspitači i medicinske sestre moći da unapređuju i inoviraju vaspitno-obrazovnu praksu. Kroz novi objekat dobili smo šansu da jačamo i unapredimo saradnju sa roditeljima kao našim partnerima u vaspitanju i obrazovanju dece. Imam profesionalno zadovoljstvo što sam na čelu stručnog tima koji je odlično radio sa decom i koji će i dalje unapređivati svoj rad. Za sve nas u lajkovačkoj opštini ovo je radostan dan, ali pre svega za mališane koji su dobili mnogo lepše uslove za srećnije odrastanje.”

Prilikom prošlogodišnjeg spoljašnjeg vrednovanja rada od strane Ministarstva prosvete PU „Leptirić“ dobila je najvišu ocenu, a uz nove uslove moći će da svoj rad i unapredi.

Program u Kulturnom centru, pred brojnom publikom koja je renoviranu višenamensku salu Kulturnog centra ispunila do poslednjeg mesta, završen je razdraganim nastupima dece iz „Leptirića“ i cetinjske predškolske ustanove. Shodno ovdašnjem tradicionalnom gostoprimstvu, za goste iz Cetinja je prethodnog dana kod opštinskog rukovodstva priređen prijem u Gradskoj kući, za koju su učenici Muzičke škole “Živorad Grbić” – odeljenja u Lajkovcu, izveli prigodan program. Mališani iz Cetinja su tokom boravka u Lajkovcu posetili i Gradsku biblioteku.

Na svečanost povodom otvaranja novog objekta vrtića, u Lajkovac su došli brojni gosti, saradnici, prijatelji i poštovaoci Lajkovca i renomirane PU “Leptirić”, koja je po svom radu i rezultatima na daleko čuvena i odavno postala jedan od važnih reprezenta i znakova prepoznavanja ove sredine.

Related posts