POVEĆANJE BEZBEDNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU

Jedna od bitnih stvari, koja se u lajkovačkoj opštini razvija u dobrom pravcu, svakako je aktivnost Saveta za bezbednost saobraćaja, preko koga se novac koji se sliva od saobraćajnih prekršaja koristi za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Preraspodelom novca koji je pristigao iz ovog izvora tokom poslednjih nekoliko meseci, odlukom Saveta za bezbednost saobraćaja, koju je podržalo i Opštinsko veće, uvećan je ranije opredeljeni iznos za izgradnju započete pešačke staze.

“Ja se nadam, da ćemo sa ovim novcem koji smo opredelili, ako vremenski uslovi dozvole, konačno završiti započetu stazu u Rubribrezi do pepeljevačke rampe, u dužini od nekoliko kilometara. Završetkom ove staze, svi sugrađani, posebno najmlađi, moći će bezbedno da se kreću na ovoj deonici.

Mi smo se odlučili za ovu deonicu i za postavljanje ograde pored staze, upravo zbog prisutnog nesavesnog parkiranja posebno teretnih vozila. Prethodna postojeća staza je upravo i uništena parkiranjem, zbog nepostojanja zaštitne ograde.
Jedna od bitnih novina u Savetu za bezbednost saobraćaja jeste i da smo se opredelili za kupovinu elektronskih treptača, koji će biti postavljeni na udarnim, najfrekventnijim pešačkim prelazima, kod Autobuske stanice i na putu do škole, tako da će ovi prelazi sa treptačima biti vidljivi i bitno doprineti bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, posebno dece”, pojasnio je Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac.

Predsednik Živković je podsetio i da je ovogodišnjim budžetom izdvojeno 3,5 miliona dinara za ugradnju kamera na teritoriji lajkovačke opštine, ali da se taj posao se ne odvija predviđenom dinamikom, zbog poteškoća sa “Putevima Srbije” oko postavljanja kamera. Predsednik je izrazio nadu da će sva nephodna papirologija biti završena do kraja godine i da se u prvoj polovini naredne godine može očekivati da kamere budu postavljene na najfrekventnijim deonicama, pre svega na putevimaa za Valjevo i Lazarevac.

“Ono što je najbitnije, te kamere neće samo pratiti i snimati vozila, već i njihovu brzinu, beležiti i slati u Policijsku stanicu. Tako će nesavesnim vozačima koji prekorače brzinu automatski kazna stizati kući. Nadam se da ćemo taj posao završiti već u prvoj polovini naredne godine. Iako će budžet za sledeću godinu biti dosta manji nego ranijih godina, ovaj projekat nećemo dirati, eventualno ćemo ga preneti za narednu godinu, ali od njega nećemo odustati”, kategoričan je predsednik Živković.

Related posts