NOVI ZNAK RASPOZNAVANJA LAJKOVCA

Povodom upravo završenih radova na parternom uređenju glavnog ulaza u Gradsku kuću, opštinsko rukovodstvo organizovalo je danas konferenciju za novinare na otvorenom, na samom novoizgrađenom platou, ispred fontana koje su tek puštene u rad. U pitanju je savremeno, urbano rešenje mini trga sa tri fontane, klupama, zelenilom i svetiljkama. Faktički, danas je ozvaničen završetak izgradnje platoa ispred glavnog ulaza u zgradu opštine Lajkovac, koji je kako je rečeno rezultat planskog ulepšavanja užeg centra Lajkovca, koji je opštinsko rukovodstvo zacrtalo pre tri godine.

Prisutnim medijima obratio se Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac:

“Pre svega, ono što je najbitnije, to je da smo se mi pre tri godine, kada smo formirali vlast i ovo opštinsko rukovodstvo, dogovorili da planski polako ulepšavamo centar Lajkovca.

Pre dve godine smo završili kompletnu rekonstrukciju glavne ulice u Lajkovcu, potom smo krenuli u rekonstrukciju dotrajalih ploča na šetalištu i evo danas smo svedoci da smo konačno završili uređenje partera ispred zgrade opštine, čime smo donekle i svoj plan za ove tri godine i uradili. Ostalo je još da narednih meseci, na mestu nekadašnje Zelene pijace, uradimo park koji Lajkovcu nedostaje, čime bi konačno zaokružili priču oko ovog centralnog jezgra samog Lajkovca.

Sigurno, sa završetkom ovih radova, sam Lajkovac je dobio jednu novu sliku i jedan primer kako kako treba da izgleda jedna mala varošica u 21.veku. Siguran sam, da će svi građani opštine Lajkovac i svi koji u Lajkovac budu dolazili, imati utisak da Lajkovac sve više liči na jednu urbanu celinu.

Nama je pre svega drago, da su svi radovi odrađeni kvalitetno, u roku i da je izvođač HIDROSIM kvalitetno odradio sve što je pred njih stavljeno.

Tako da, na radost, pre svega naših najmlađih sugrađana, novi plato već postaje mesto okupljanja u večernjim satima, kada zahvaljujući rasveti dobija poseban sjaj, puno je dece koja se tu igraju, čime je ovaj posao dobio još više na značaju.

28. juna se otvara i nabavka za park, na mestu stare Zelene pijace. Sa tim radovima očekujemo da krenemo u julu i da do kraja letnje sezone zaokružimo celinu što se tiče centralnog dela Lajkovca.U narednom periodu ostaje, da ovaj deo ulepšamo zamenom mobilijara i drvoreda koji se nalazi u samoj šetališnoj zoni, tako da se nadamo da ćemo u narednom periodu zaokružiti priču što se tiče samog Lajkovca i krenuti da završavamo i periferne delove ove naše varošice.

Sigurno je, da će u budućnosti ovo biti jedan prepoznatljiv deo Lajkovca, mesto okupljanja i starih i mladih. Posebna je draž u tome što je uređenje platoa završeno pred Dane Lajkovca i što će pored Lajkovčana u ovome moći da uživaju i komšije iz susednih opština i svi koji u Lajkovac dođu, tako da je ovaj posao završen na opšte zadovoljstvo.
Ove tri fontane će boti poverene na održavanje našem komunalnom predzeću, tako da i tu neće biti problema u nekoj daljoj budućnosti.

Ono što je posebna simbolika ovog prostora, jeste da su dve fontane u obliku slova L, što asocira na Lajkovac. I granit koji je postavljen i svetiljke koje su postavljene su se takođe uklopile u postojeće stanje na šetališnoj zoni. Ovo je jedan od prostora koji sigurno daje veliko zadovoljstvo i nama koji smo predvideli da ovako nešto uradimo i sigurno pruža veliki ugođaj svim stanovnicima lajkovačke opštine koji će ovde imati jedan veliki prostor za uživanje, kakav je sigurno Lajkovcu nedostajao. Kada se tome doda i park, koji je Lajkovcu takođe nedostajao, sigurno će ova celina biti upotpunjena i dobiti još više na značaju.

Ukupna vrednost izvedenih radova sa PDV -om je 15 miliona dinara. Radove je izveo konzorcijum predvođen firmom „Hidrosim“, koji je izveo zemljane radove. Popločavanje je uradio „Matijašević“ iz Lazarevca, ozelenjavanje lajkovačko preduzeće „Iva Agrar“, dok je opremanje fontana realizovala lazarevačka „Oaza“.

Dmitar Bodlović, Lajkovčanin koji se tu našao, vidno je oduševljen nonouređenim prostorom: “Ja jesam pripadnik starije generacije, ali sigurno nešto ovako lepo treba. Za ovo, za ovakav prostor, sve čestitke opštinskom rukovodstvu!Ovo je ukras Lajkovca. Za decu će biti posebno interesantno. Moji unučići već rado dolaze…Za svaku pohvalu!”

Related posts