PROTEST SREDNJOŠKOLACA ZBOG VODE

Protest lajkovačkih srednjoškolaca zbog vode, prvobitno najavljen za ponedeljak 22. oktobar, faktički je otpočeo danas u drugoj smeni 15.-to minutnim štrajkom upozorenja učenika druge i četvrte godine. Kako saznajemo, svi učenici su napuštali svaki čas 15 minuta ranije.

U međuvremenu, protestu su se pridružili i učenici prve i treće godine koji su prva smena. Sakupljeni su potpisi učenika obe smene, a za sutra je planiran takođe 15.-to minutni štrajk upozorenja, dok za ponedeljak lajkovački srdnjoškolci najavljuju radikalizaciju protesta tako što uopšte neće prisustvovati nastavi.

Učenici tvrde da je ovo njihova samostalna odluka, da ih niko nije instruirao niti zloupotrebio i da jednostavno traže da u školi imaju vodu.

Takođe, učenici kažu da u ovom momentu imaju punu podršku sigurno polovine profesora svoje škole.

Pojedni tvrde da je protest učenika iz kuhinje onih profesora koji su bili protiv imenovanja nove direktorke, što učenici kategorički odbijaju kao mogućnost.

Neopravdani izostanci, smanjenje ocene iz vladanja i sazivanje roditeljskog sastanka, neke su od sankcija koje se pominju za organizatore i učesnike protesta srednjoškolaca zbog vode.

Direktorka S.Š. “17. septembar” u Lajkovcu kaže, da je upoznata sa svim što se dešava, da je evidentno da problem sa vodom postoji, ali da su sve vreme preduzimane mere da u školi ima zaliha vode za periode kada nema tekuće vode.

Pominje se mogućnost i da od sutra ispred škole bude stacionirana cisterna sa vodom. Ističe takođe, da je zamolila sve, i učenike i kolege za malo strpljenja i da škola deli sudbinu svih u višim delovima Lajkovca, a i cele opštine, kada je u pitanju vodosnabdevanje.

Lajkovački srednjoškolci razmišljaju i o mogućnosti da ovim povodom zatraže prijem kod opštinskog rukovodstva i tvrde da po pitanju vode u školi nema kompromisa i da su potpuno rešeni da istraju u svom zahtevu.

Related posts