POČINJE AUTOMATIZACIJA PROTIVGRADNE ZAŠTITE

U Valjevu počinje izgradnja prvog sistema protivgradne odbrane.

Naime, izgradnja prvog sistema protivgradne odbrane, u okviru početka radova na izgradnji automatskih sistema protivgradne odbrane, krenuće upravo iz Valjeva, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Resorno ministarstvo u saopštenju navodi da je obezbeđena oprema za automatske daljinske lansirne stanice na 99 lokacija na području radarskog centra Valjevo – oblast Mačvanskog i Kolubarskog okruga (bez teritorije opštine Ljig) i na području opštine Obrenovac.

Na izgradnji automatskih sistema protivgradne odbrane, čija vrednost radova i opreme iznosi 315.000.000,00 dinara, angažovano je domaće preduzeće Trajal korporacija.

Na teritoriji lajkovačke opštine biće četiri automatske protivgradne stanice, koje će štititi useve po ugledu na razvijene zemlje. Navođenje raketa je automatsko, sa radaskog centra i ne zavisi od strelaca na terenu. Rakete se ispaljuju daljinskim putem.

Protivgradna stanica automatski je povezana sa Radarskim centrom Hidrometeorološkog zavoda. Kada se primeti opasan oblak, daljinski se preko kompjutera određuju koordinate i odmah ispaljuju rakete.

Ovakav sistem protivgradne zaštite preuzet je iz Nemačke, Holandije i Švajcarske, koje odavno ne zavise od strelaca.

Ovim je Srbija otpočela sa osavremenjavanjem odavno nedovoljno efikasnog sistema protivgradne zaštite, usled čega je poljoprivreda trpela velike štete.

Related posts