SLOVO O MILUTINU U LAZAREVAČKOJ BIBLIOTECI

“U biblioteci “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu, u nedelju 23. septembra, održana je promocija publikacije “Slovo o Milutinu”, izbora iz bibliografije o vajaru Milutinu Rankoviću, gde su objavljeni citati eminentnih novinara, publicista, likovnih kritičara, pisaca i pesnika, koji su o ovom umetniku pisali od 1983. do 2018. godine.

Diriktorka biblioteke Jasmina Ivanković, pročitala je nekoliko citata iz ove knige dok je to isto na ruskom jeziku učinila Anastasija Morgačova, akademska slikarka iz Moskve, koja je sa sugrađaninom i kolegom, Anatolijem Vasiljevićem Gončarenkom, bila deo umetničkog karavana “Milutin i prijatelji”. Umetnički karavan je ovih dana putovao Srbijom priređujući likovne radionice, promociju pomenute knjige, posećujući znamenite manastire, muzeje i istorijska mesta od Beograda, Lajkovca, Žiče, Novog Sela, Mišara, Šapca, Lipolista, Grabljaka i na kraju Lazarevca u galeriji bibkioteke “Dimitrije Tucović”.

Iste večeri otvorena je i izložba međunarodne art gupe koja nosi isti naziv “Milutin i prijatelji”. Radove su izložili Anastasija Morgačova, Ana Neljubina, Danil Čašičkin, Marija Smoljaninova, Ksenija Timofeeva, Irina Zimina, Dimitrij Durandin i Anatolij Vasiljević iz Moskve, Radovan Simić iz Bijeljine i Srba Milošević iz Pariza. Većina članova ove grupe su članovi i organizacije “Vreme mladih XII” kao i asocijacije umetnika pri Unesku.”

– preuzeto sa stranice Artist Milutin Ranković

Related posts