37. IZLOŽBA SIMENTALKI U LAJKOVCU

Izložba goveda simentalske rase održaće se tradicionalno na Krstovdan, u četvrtak 27. septembra, na prostoru budućeg Agrobiznis centra u Lajkovcu. U Katalog izložbe upisano je 118 reprezentativnih grla od 33 najbolja kolubarska stočara, iz svih opština Kolubarskog okruga. Ocenjivanje grla počinje u 10.30 časova, svečano otvaranje izložbe planirano je za 12.30, uz prigodan program, nakon čega će uslediti proglašenje pobednika i dodela nagrada. Predsednik opštine Andrija Živković najavio je da će izložbu najverovatnije otvoriti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na izložbi se ocenjuju grla u tri kategorije: junice, prvotelke i krave. Nagrada za apsolutnu šampionku izložbe je 30.000 dinara, dok za šampionke po kategorijama iznosi 25.000. Novčane i robne nagrade sleduju i za dve-tri pratilje u svakoj konkurenciji, za najbolju kolekciju grla, najboljeg stočara iz lajkovačke opštine itd. Za svakog izlagača obezbeđeno je 5.000 dinara po grlu, tako da je ukupan fond za farmere oko milion dinara.

Generalni pokrovitelj 37. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo i Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase. Lajkovačka izložba simentalaca jedina je u Srbiji koja se bez prekida održava tako dugo i upisana je u Evropski kalendar izložbi goveda simentalske rase.

Related posts