VOJNICI JNA NA MARŠU U LAJKOVCU

Nesvakidašnji događaj zbio se proteklog vikenda u Lajkovcu. Po prvi put posle 33 godine, okupilo se 25 vojnika i dvojica starešina JNA, koje je tada spojilo redovno služenje vojnog roka u Skoplju.

Avgustovska klasa vojnika JNA generacije 1984/85, koja je vojni rok služila u kasarni “Đorđe Petrov” u Skoplju, s radošću je prihvatila ideju svojih “klasića” Radovana Tomića iz Rubribreze i Rajka Rašića, pisca i istoričara iz Beograda, da se nakon više od tri decenije okupe i vikend provedu u Lajkovcu.

U međuvremenu, bilo je tek malobrojnih i sporadičnih kontakata među njima. Povezali su se nekako, najpre preko društvenih mreža, pa dalje redom dolazili do adresa i brojeva telefona prijatelja za ceo život, koje su stekli u vojsci. Vojnici iz svih bivših jugoslovenskih republika, u međuvremenu, rasuli su svugde. Jedan od njih, koji je decenijama u Americi, planirao je godišnji odmor tako da može da prisustvuje ovom neobičnom okupljanju.

Okupili su se na peronu Železničke stanice u Lajkovcu. Susret starih drugova bio je vrlo dirljiv, pun emotivnog naboja, a bilo je i suza…Među njima ima hirurga, menadžera u sportu, bivših predsednika opština, penzionisanih vojnih lica, radnika, a sve je okupila ista želja, da se ponovo vide sa onima sa kojima su delili vojnički hleb i doživeli brojne nezaboravne trenutke, koji se prepričavaju tokom čitavog života.

Nekadašnji vojnici JNA, su promarširali centrom Lajkovca i upoznali se sa svim simbolima Lajkovca. U Hramu Sv. Dimitrija, sveštenik Tomislav Cvetinović im je ukazao gostoprimstvo i nakon prigodnog ceremonijala kroz zanimljivu i inspirativnu besedu upoznao ih je sa istorijatom varoši železničara i znamenitostima lajkovačke opštine.

Naredni dan, proveli su organizovano u etno kompleksu u Markovoj Crkvi, gde su ostali do duboko u noć. Poslednji dan sjajnog druženja proveli su na Kolubari, kraj Jolića vodenice.

Generalno, bili su oduševljeni gostoprimstvom i svim onim što su tokom druženja u Lajkovcu videli i doživeli. Bila je ovo i svojevrsna promocija turističke ponude lajkovačke opštine. Gosti iz bivših jugoslovenskih republika posebno su bili oduševljeni kompleksom u Markovoj Crkvi, uz tvrdnju da tako nešto nisu videli i da ne mogu da veruju da tako nešto uopšte postoji.

Pao je dogovor i za naredno okupljanje, koje će se zbiti prvog vikenda u septembru naredne godine u Kraljevu.
Organiozatori skupa kažu, da posebnu zahvalnost duguju Živoradu Bojičiću predsedniku SO-e Lajkovac, privatnicima Živoradu Lazareviću i Obrenu Radovanoviću, kao i svešteniku Tomislavu Cvetinoviću.

Vojničkim pričama i anegdotama, koje su do sada prepričavali, svakako će biti pridodate i one sa ovog okupljanja, a kako stvari stoje, tradicija okupljanja započeta u Lajkovcu biće nastavljena.

Radovan Tomić, u ime organizatora, kaže da je presrećan što su se drugovi iz vojske okupili posle 33 godine u Lajkovcu i da je ovo svakako bio događaj za pamćenje.

Ova priča je potvrda da život čine male stvari, za koje se u vremenu u kome živimo, uglavnom nema vremena.

Related posts