VALJEVSKA PIVARA DONIRALA ENDOSKOPSKU JEDINICU

Valjevska Pivara nastavila je svoju tradiciju dobre poslovne politike prema društvenoj odgovornosti i kao i mnogo puta do sada pomogla rad i nabavku opreme za Opštu bolnicu Valjevo. Ovog puta Pivara je nabavila i donirala kompletnu endoskopsku jedinicu za Odsek gastroenterologije OB Valjevo. Direktor Pivare g. Aleksandar Rajevac se obratio u ime svih zaposlenih koji su učestvovali u ovoj donaciji.

– Imajući u vidu narodnu krilaticu da sa zdravljem možemo sve, a bez zdravlja ništa Valjevska pivara je zaista u razgovoru sa rukovodstvom valjevske bolnice shvatila kakve probleme imaju i pokušali smo da ih rešimo, a naše najveće zadovoljstvo sada jeste što smo mi bili u situaciji da pomognemo nekome. Mi smo bili u sličnoj situaciji pre par godina kada smo očekivali od drugih pomoć, kada je Vlada ove zemlje shvatila kakve probleme imamo i pomogla nam da izađemo iz krize. Moje je zadovoljstvo još veće time što smo mi danas u situaciji da možemo drugima da pomažemo. Shvatili smo da je veliki problem, nedostatak ovakvog uređaja jer su pacijenti morali da idu u druge centre, a mislim da to ni Valjevo ni ovaj region nije zaslužio jer ovde ima dovoljno društveno odgovornih firmi koje shvataju probleme i mogu pomoći zdravstvo jer nam je ono veoma važno. U našim kompanijama je važno da svi ljudi budu pre svega zdravi i sposobni za rad, a mislim da su i svi radnici Valjevske pivare ponosni kao i ja danas kada smo donirali ovaj uređaj za Opštu bolnicu – rekao je Aleksandar Rajevac, direktor Valjevske pivare.

Pivara je opredelila sredstva i nabavila endoskopsku jedinicu koja u svom sastavu ima stub, processor, monitor, pumpu, 1 kolonoskop, 1 gastroskop, aksesorije i izvor hladnog svetla. Ukupne vrednosti 50 hiljada evra. Prethodni uređaji nabaljeni su 2003. i radili su 15 godina, a zbog kvara nisu radili oko tri meseca inače se dijagnostičke procedure na njima izvode svakodnevno. Godišnje se uradi oko 1200 gastroskopija i oko 1000 kolonoskopija. 4 lekara i 2 doktora na specijalizaciji, su svi obučeni za rad na uređaju i učestvuju u dijagnostici jer gastroskopije i kolonoskopije kao dijagnostičke metode koriste svi pacijenti i ambulantni i stacionarni kao i hitni slučajevi.

– Odsek gastroenterologije poseduje neophodnu dijagnostičku opremu, ali je ona u svakodnevnoj upotrebi i zbog dotrajalosti pre tri meseca došlo je do kvara kolonoskopa, a pre dva meseca pokvario se i gastroskop. Za ovaj period koliko su aparati bili van funkcije dugujemo zahvalnost dr Radoju Petroviću i dr Vladanu Plećići koji su za hitne gastroskopije izlazili u susret i sa svojom opremom radili te slučajeve. Opšta bolnica Valjevo posebno duguje veliku, veliku zahvalnost Valjevskoj Pivari i njenom direktoru g. Aleksandru Rajevcu na razumevanju naših problema, tako da je u valjevsku bolnicu zahvaljujući njima koji su najpre kupili, a zatim nama donirali kompletnu endoskopsku jedinicu, tako da od juče kada je instalirana nova oprema, Gastroenterologija u valjevskoj bolnici radi normalno. Moramo istaći da je ovo vrlo značajna donacija za našu bolnicu, a njena vrednost je oko 50 hiljada evra što je ogromna suma – rekao je v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić.

Dr Radoje Petrović, specijalista gastroenterologije, sa višedecenijskim kliničkim iskustvom, nagalasio je da nova endoskopska jedinica mnogo znači i za valjevsku bolnicu ali i za sve građane kolubarskog okruga.

– Savremena dijagnostika i medicina pomeraju ka početku sve, a tako stižemo do preventive i rane dijagnostike. Sumorno je što u Srbiji i dalje 40% karcinoma debelog creva dođe kasno i to znači da u trenutku otkrivanja kancera već imaju udaljene metastaze, a tu je lečenje nezahvalno i na žalost često bezuspešno. Ovim aparatom možemo da radimo ranu dijagnostiku preko FOB testa, a bolnica je u tom progamu dugo i uključena je u SWEET program gde mi preko fekalnog krvarenja putem testa otkrivamo koji su pacijenti rizični i zahtevaju urgentnu endoskopiju i mi smo u roku od šest nedelja tu endoskopiju radili, sve do prestanka rada prethodnog aparata, a sada ćemo i nastaviti. Mislim da je najvažnije kod ovog aparata što pomaže u ranom otkrivanju i samim tim i ranom lečenju. Karcinom debelog creva ukoliko se otkrije na vreme je izlečiv. Ovim aparataom otkrivamo i polipe koji su okarakteisani kao prekancerska lezija koju možemo da komforno odstranimo. Gastroskop je jako bitan jer čak 5% svih kancera se nalazi u delovima želuca i jednjaka i sada smo takođe u mogućnosti da ih rano otkrivamo. Zaista se veoma zahvaljujemo donatorima i upravi, što je blagovremeno nabavljen ovaj značajan uređaj – rekao je dr Petrović.

Related posts