“PEŠKE KROZ SVETU GORU”

U četvrtak 19. jula u 19 sati, uvelikoj sali Opštine Lajkovac, Gradska biblioteka organizuje promociju knjige ,,Peške kroz Svetu goru” hodočasnika i planinara, Nenada Andrića.

Mnogobrojna putovanja na Svetu goru, uspon na Atos, susreti sa prozorljivim starcima i blagodatnim isposnicima Karulje, lični duhovni preobražaj i mnogobrojni detalji o čudima ove rajske naseobine na zemlji, deo je onoga što će publika te večeri moći da čuje. Ujedno, knjiga daje sve detalje o dolasku na Svetu goru, od dobijanja vize, mejlova manastira, rezervacije noćenja, brodova iz Uranopolisa, staza za pešačenje i još mnogo toga.

Knjiga sadrži i dosta poznatih i nepoznatih podataka o svetogorskim manastirima, koji se temelje na naučno-istorijskim dokazima. O svakom od dvadeset atonskih manastira napisano je ponešto, ko ga je i kad sagradio, koje se čudotvorne ikone u njemu nalaze, koji svetitelji su u njemu boravili, čuda koja su se dešavala a i dalje se dešavaju itd. Akcenat je stavljen na srpske ktitore manastira, kojih je u istoriji Svete Gore bilo na pretek.

Najinteresantniji deo knjige odnosi se na svetogorsku pustinju, Karulju i Katunakiju, i razgovore sa pustinjacima koji žive u toj oblasti. Ovaj deo Atosa ne pohodi veliki broj ljudi, zato su razgovori sa monasima iz ove pustinje prava retkost.

U knjizi se mogu naći i delovi proročanstava atonskih svetitelja, ali i nekih savremenih (još uvek živih) staraca, koja se odnose na vreme u kome živimo.

U knjizi se nalaze duhovni i praktični saveti atonskih duhovnika za isceljenje od raka.

“O Svetoj Gori i njenim manastirima postoji mnoštvo podataka, ali ne nalaze se svi na jednom mestu. Ja sam pokušao da sve te podatke stavim u knjigu, tako da ovde možete naći ono najosnovnije i najinteresantnije o svakom manastiru, skitu, keliji “, kaže autor.

“S radošću Vas očekujemo, poručuje u ime organizatora, kolektiv Gradske biblioteke Lajkovac.

Ovo je drugi u serijalu programa i doprinosa lajkovačke biblioteke “Danima Lajkovca”.

Related posts