POZORIŠNA PREDSTAVA „FLORA SENDS“

U četvrtak 14. juna od 20 časova, u sali KC „Hadži Ruvim“ Lajkovac, lajkovačka publika će imati priliku da vidi jedinstvenu i vrednu pažnje pozorišnu predstavu „FLORA SENDS“ Tatjane Kecman.

Istovremeno duhovita i tragična ispovest u prvom licu jednine, jedine žene sa zapada koja se kao pripadnik regularne vojske borila u Prvom svetskom ratu. I to na strani Srbije. Ona je, čak i po današnjim merilima, živela krajnje neobičan život. Flora je svoje dečije snove proživela na javi, boreći se rame uz rame sa muškarcima, u svemu jednaka s njima. Dva puta ranjavana borbom prsa u prsa. Drugi put je izneta iz borbe sa 24 rane na telu.

Dobitnica je ordena Svetog Save, Karađorđeve zvezde i regularne jugoslovnske vojne penzije.

U predstavi zatičemo Floru, kako nakon božićne proslave u britanskom poslanstvu dolazi kući, nesrećna što mora nositi haljinu i živeti život ugledne britanske dame. Uz čašu šljivovice koju je donela iz Srbije i cigarete od kojih se nikad nije odvajala, piše svoj dnevnik. Zbog svog neobuzdanog temperamenta, ona teško podnosi civilni život i sa velikom nostalgijom se seća svojih srpskih drugova. Flora tvrdi da nikada u životu ništa nije volela više od vojničkih dana u Srbiji.

Predstavu izvodi Tatjana Kecman, koja je napisala tekst, na osnovu orginalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija ove neverovatne žene.

Related posts