PROTEST I U LAJKOVCU

Protestu građana zbog visoke cene benzina, priključili su se danas i lajkovčani. Među prisutnim građanima bilo je i onih koji su naglasili, da su na protest došli i zbog ovdašnjih aktuelnih problema sa vodosnabdevanjem.

Kako smo saznali, protest u Lajkovcu, nije bio zvanično prijavljen lokalnoj Policijskoj stanici, a organizovan je putem društvenih mreža.

Po pozivu organizatora protesta u Lajkovcu, građani su se najpre neformalno okupili na platou Železničke stanice, nekih petnaestak minuta pre početka protesta. Bilo je tu taksista, bajkera, poljoprivrednika i predstavnika različitih grupa građana. Nakon kraćeg dogovora, odlučeno je da se na pešačkom prelazu kod Pošte blokira glavna ulica, koja je deo magistralnog puta M-4, na deonici Valjevo – Beograd. Svi učesnici protesta su odatle u koloni došli do Pošte, gde su blokirali saobraćaj.

Blokada je trajala sat vremeba. Sve je proteklo mirno i bez incidenata. Na početku blokade, stigla je i policijska patrola, koja je učesnicima protesta napomenula da moraju propustiti vozila hitne i vatrogasne službe, kao i sve druge hitne slučajeve. Tokom jednosatnog trajanja blokade u Lajkovcu, propuštena su dva autobusa đačke ekskurzije u tranzitu.

Vozači blokirani u koloni, nisu pokazivali nestrpljene, niti su negodovali.

Pojedini građani su u svojim izjavama naglašavali da njihovo prisustvo na ovom protestu nema veze sa politikom, već sa standardom građana, drugi su naglašavali da su tu zbog problema sa vodom, dok je bilo i onih koji su po završetku blokade skandirali : “Polelo je, počelo”.

Organizatori su najavili svakodnevne proteste, u isto vreme, sve do ispunjenja zahteva vezanih za visoku cenu benzina.

Related posts