PREMINUO TOMISLAV BAJIĆ

Kako javlja RTS, u porodičnoj kući u Beogradu danas je preminuo pevač narodne muzike Tomislav Bajić (1935), stariji brat iz dueta „Braća Bajić“. Braća Bajić su poreklom iz Jabučja.

Tomislav i Andrija (1938) bili su prepoznatljivi i popularni izvođači narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji. Muziku su zavoleli kao deca, svirajući frulu. NJihove ploče bile su najtiražnije od sredine šezdesetih i tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Tomislav Bajić bio je pevač, frulaš, čuvar narodne pesme u okviru kojih su poseban segment činile šaljive pesme, katkad i sa elementima satire. Karijeru je počeo kao član kulturno-umetničkih društava „Đoka Pavlović“ i „Gradimir“, nakon kojih, 1956. godine, dolazi u Radio Beograd. Tada nastaje i prvi trajni snimak braće Bajić za pesmu „Idu dvoje, ne poznajem ko je“. „Kolubarski vez“, autorsko kolo Andrije i Tomislava Bajića, i danas se nalazi na repertoaru gotovo svih kulturno-umetničkih društava. Neke od njihovih najpoznatijih pesama su „Jesen stigla“, „Kolo veselo“, „Igra mala na colove“… Osim njih, braća Bajići ostaće upamćeni po uspešnim interpretacijama numera „Ide Mile Lajkovačkom prugom“, „Pogledaj de, mala moja“, „Ko to kaže, ko to laže“ i drugih.

Tomislav i Andrija Bajić, kao istaknuti predstavnici izvorne muzike, prezentovali su osnovne postulate srpske muzičke tradicije članovima Srpske akademije nauke i umetnosti. Uprkos estradnom poslu, nikada nisu napustili firme u kojima su radili sve do penzionisanja: Andrija kao konstruktor alata u preduzeću „Borac“, a Toma kao šalterski službenik u agenciji „Putnik“.

Tomislav Bajić će biti sahranjen na groblju Orlovača u subotu 24. februara u 13.45 časova.

Related posts