SKUPŠTINA GRAĐEVINSKIH INŽENJERA SRBIJE

 

U Beogradu je održana godišnja Skupština Saveza građevinskih inženjera Srbije, na kojoj je po pozivu prisustvovala Zlata Žujović,dipl.ing.građ. zaposlena u Opštinskoj upravi Lajkovac, koja je svojim aktivnim učešćem prethodnih 14 godina, pisanjem stručnih radova na više tematskih oblasti graditeljstva,samostalno ili sa kolegama, predstavila lajkovačku opštinu i šire,na značajnim međunarodnim skupovima.

Važno je naglasiti da “Građevinski kalendar” izlazi u kontinuitetu od 1969.god.,te se u 2018.god. planira 50-i,jubilarni broj.
Zainteresovana javnost može se obratiti radi saradnje u pojedinim oblastima graditeljstva, učešća na naznačene teme uz edukaciju i podršku SGIS.

Prvo je održana radna sednica Skupštine SITS, kojoj su prisustvovali i članovi Upravnog i Nadzornog odbora SITS i Suda časti. Nakon radnog dela na kome su razmatrani Izveštaji o radu i poslovanju, kao i Program i plan rada za 2018. godinu, održana je svečana sednica Skupštine SITS.

Na svečanoj sednici Skupštine SITS, uz prisustvo brojnih eminentnih gostiju, predstavnika ministarstava, Univerziteta, Inženjerske akademije Srbije, izvršena je dodela priznanja.

Dr Igor Marić, predsednik SITS je u uvodnom govoru prezentovao najznačajnije aktivnosti SITS i njegovih članica u prethodnom periodu i ukazao na neke osnovne pravce delovanja u 2018 godini.
Dodeljene su tri Zlatne “IT” plakete i to prof. dr Miletu Šiljku, prof. dr Novaku Nediću i g-dinu Aleksandru Bojoviću.
Za najbolje inženjersko tehničarske organizacije proglašeni su Savez građevinskih inženjera Srbije i Udruženje inženjera i tehničara opštine Paraćin.

Dodeljena su i priznanja za najbolju inženjersko tehničarsku publikaciju, kao i priznanja i zaslužni i počasni član SITS pojedincima koji su doprineli radu i promovisanju inženjersko tehničarske organizacije Srbije.
Pored ovih priznanja, a u sklopu obeležavanja velikog jubileja 150 godina postojanja i uspešnog rada SITS, dodeljena su i priznanja za najbolju inovativnu ideju u okviru Konkursa „Stazama Nikole Tesle“, koji je SITS pokrenuo sa namerom da se podstakne inovatorstvo u oblasti tehničkih struka i animiraju mladi inovatori.
Dobitnici priznanja su Marta Avramović, Branislav Popović i Nemanja Gligorijević.

Ceo događaj je uveličan pratećim izložbama:
– Izložba prvonagrađenih radova na Urbanističko-arhitektonskom konkursu dela Makiškog polja, Urbanističko-arhitektonskom konkursu za deo Bloka 13 u Novom Beogradu, Urbanističko-arhitektonskom konkursu za Blok 18 u Novom Beogradu i Konkursu za rad koji će nas predstavljati na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018. godine u organizaciji Udruženja arhitekata Srbije.
Svojevrstan doživljaj bila je Izložba “Teslina vizija interneta” autora Lazara Boškovića.
Ovim događajem je započeto svečano obeležavanje jubileja, koje će se nastaviti brojnim aktivnostima tokom cele 2018. godine.

 

Iz Dnevnog reda Skupštine, kao teme od značaja, Zlata Žujović, kao aktivan učesnik skupa i predstavnik ovdašnje lokalne samouprave, je za portal LAJKOVAC NA DLANU izdvojila sledeće:
“A. IZVEŠTAJ o radu SGIS i članica -specijalizovanih udruženja za 2017.god.
Izveštaj o radu je obuhvatio aktivnosti na pripremi i održavanju savetovanja Društava:
– Deseto naučno-stručno međunarodno savetovanje “Ocena stanja, održavanje i sanacija građevinskih objekata i naselja”,
– Sedmo naučno-stručno međunarodno savetovanje”Geotehnički aspekti građevinarstva”,
– 46.Konferencija o aktuelnim problemima korišćenja i zaštite voda”VODA 2017″,
– 27 Kongres i međunarodni simpozijum”Istraživanja i primena savremenih dostignuća u građevinarstvu u oblasti materijala i konstrukcija”,
– Predavanja eminentnih stručnjaka iz hidrotehnike i vodoprivrede
u organizaciji društava / iz Holandije,Velike Britanije,Kanade, Australije/ i dr.

B. PLAN I PROGRAM rada SGIS za 2018.god.
U okviru planiranih aktivnosti izdvaja se sledeće:

1.Srpsko društvo za zaštitu voda
– Organizacija konferencije “VODA 2018” od 12.-14.06.2018.god. u Sokobanji,
– Saradnja sa međunarodnim asocijacijama IWA i EWA,
– Saradnja sa srodnim udruženjima iz regiona.

2. Društvo za ispitivanje i istraživanje materijala i konstrukcija
– Saradnja sa institutima i fakultetima i dr. organizacijama sa prostora bivše SFRJ koje se bave ispitivanjem i istraživanjem materijala i konstrukcija.

3. Društvo za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju
– Priprema i održavanje VI međunarodnog skupa “Zemljotresno inženjerstvo i inženjerska seizmologija”od 13.06.- 15.06.2018.god. u Kraljevu,
– XVI Evropska Konferencija za zemljotresno inženjerstvo koja će se održati od 18.06.- 21.06.2018.god.u Solunu.

4. Društvo za mehaniku tla i geotehničko inženjerstvo
– Organizacija naučnih i stručnih predavanja eminentnih stručnjaka iz inostranstva po pozivu,
– Učešće članova na međunarodnim geotehničkim konferencijama,
– Intenziviranje saradnje sa geotehničkim društvima iz regiona.

5. Društvo za hidraulička istraživanja i hidrologiju
– Priprema i održavanje 18. Savetovanja u Nišu u oktobru 2018.god.,
– Održavanje Stručnog skupa “Savremena dostignuća u građevinarstvu” u Subotici.april 2018.god.,
– Podrška aktivnostima u okviru naučnih projekata kod Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i drugih međunarodnih projekata i pružanje podrške neophodne za razvoj naučnog i stručnog podmladka kroz organizaciju stručne prakse i studijskih boravaka.

V. AKTIVNOSTI na pripremi i štampanju “Građevinskog kalendara”za 2017.god.koji je obuhvatio nekoliko značajnih tema pripremljenih od strane grupe autora,te se navode sledeće:
1. Geotehnički aspekti istraživanja i osmatranja deponija komunalnog otpada /rad je realizovan u okviru projekta koji se finansira od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj RS/,
2. Kontejneri kao moduli za izgradnju posle katastrofa,
3. Aseizmičko ukrućivanje arhitektonskih objekata korišćenjem panela od stakla i klirita,
4. Eksperimentalno istraživanje samozbijajućih betona sa dodatkom mineralnih industrijskih nusprodukata,
5. Oivičenja na vangradskim putevima,
6. Metoda laserskog skeniranja u geodetskom inženjerstvu,
7. Radovi na stvaranju uslova za izradu mozaika u spomen hramu Svetog Save u Beogradu,
8. Završetak Minhenskog sajma Bauma 2016.god.sa rekordnim brojem posetilaca: 580.000 iz 200 zemalja i 3.423 izlagača iz 58 zemalja”

Related posts