KONAČNO – PRILKJUČENJE NA “STUBO-ROVNI”

Za početak, na akumulaciju „Stubo – RovnI” biće priključena dva sela lajkovačke opštine, Slovac i Ratkovac.

Vodosnabdevanje je veliki višedecenijski problem opštine Lajkovac i prioritet aktuelnog rukovodstva. Predsednik opštine Andrija Živković sa saradnicima obišao je gradilište u selu Slovac, gde je u toku izgradnja cevovoda dužine 1500 metara, kojim će biti povezana komora na Oštrikovcu sa vodovodnim sistemom u selu Ratkovcu. Na ovaj način Slovac i Ratkovac će biti spojeni sa magistralnim cevovodom iz akumulacije Rovni, s obzirom da je on izgrađen do Oštrikovca. Opština Lajkovac je u prethodne dve godine uradila rezervoar, crpnu stanicu, šahte i cevovod u Ratkovcu.

– Po završetku ovih radova meštani Ratkovca, Slovca i većeg dela Markove crkve osetiće direktnu korist i dobiće pijaću vodu iz akumulacije „Stubo-Rovni“. U budžetu za 2018. odvojili smo 20 miliona dinara kako bismo nastavili izgradnju mreže od Ratkovca ka Pridvorici i Strmovu, a kasnije ka Pepeljevcu i Vračeviću. Na taj način ćemo čitav rubni deo opštine, prema Valjevu i Mionici, za dve do tri godine kompletno opremiti vodovodnom mrežom. Sa opštinama Ub i Lazarevac smo dogovorili da u ovoj godini izdvojimo sredstva za projektovanje nastavka cevovoda koji se vezuje za „Stubo-Rovni“. Lajkovac će izdvojiti pet miliona dinara za projektovanje mreže od Ratkovca do Nepričave, u 2019. godini taj posao će finansirati Kancelarija za javna ulaganja, kao i deo vodovodne mreže ka Ubu koji će prolaziti kroz opštinu Lajkovac, odnosno kroz Bajevac i Stepanje. To će omogućiti da i ova sela delimično dobiju vodu iz akumulacije „Stubo-Rovni“.

Rukovodstvo i stručne službe Opštinske uprave intenzivno rade na aktiviranju podstanice u Stepanju. U ovom selu je sredstvima iz NIP-a 2008. godine urađen dobar deo mreže i podstanica, ali to nije u funkciji. Predsednik Živković je izrazio nadu da od 2020. godine opština Lajkovac više neće biti ugrožena u pogledu snabdevanja vodom, neće toliko zavisiti od opštine Lazarevac (koja upravlja zajedničkim vodovodom u Nepričavi), a cena vode, koja je sada enormna za građane Lajkovca, biće znatno niža.

Related posts