INSTALACIJE UZROK POŽARA

Uzrok požara u stambenoj zgradi u centru Lajkovca su najverovatnije neispravne električne instalacije, utvrđeno je uviđajem koji je upravo obavljen.

Naime, zbog sinoćnih složenih okolnosti nakon završene akcije gašenja požara, vršenje uviđaja odloženo je za danas. Vidljivost je bila slaba, nastupali su večernji sati, a zgrada je bila bez struje. Uz to, par vatrogasaca kontrolisalo je situaciju i tokom noći, jer je postojala mogućnost da pojedine grede krovne konstrukcije još tinjaju. Svakako je bilo celishodnije uviđaj odložiti za danas.

Uzrok velikog broja požara u stambenim, poslovnim i javnim objektima su upravo kvarovi na električnim instalacijama. Stare, neodržavane, oštećene i nestručno izvedene električne instalacije predstavljaju latentnu opasnost koja može izazvati požar.

Poslednjih godina u svetu postoji trend istraživanja načina nastanka početnog požara usled kvarova u električnoj instalaciji. Istovremeno se radi i na razvoju detektora koji bi mogli da otkriju potencijalno kritična mesta u električnim instalacijama, a zatim i spreče pojavu početnog požara.

Zato, proverite svoje instalacije, apeluju nadležni!

 

 

 

 

Related posts